Germania face rost de gaz din Norvegia într-un acord pe termen lung în valoare de 50 de miliarde de euro

  • 19 Decembrie 2023 19:18
Germania face rost de gaz din Norvegia într-un acord pe termen lung în valoare de 50 de miliarde de euro

Compania norvegiană Equinor a semnat marți cel mai mare contract pe termen lung în domeniul gazelor naturale din ultimii aproape 40 de ani, în cadrul unui acord de 50 de miliarde de euro cu grupul energetic de stat german SEFE. Acest contract vine în contextul în care țările UE caută să obțină o aprovizionare stabilă pentru a compensa pierderea gazului din Rusia, relatează news.ro.

Acordul va furniza Germaniei 129 de miliarde de metri cubi de gaz până în 2039, suficient pentru a acoperi o treime din cererea industrială a țării, a declarat Anders Opedal, directorul general al companiei de stat Equinor, pentru Financial Times.

Acordul asigură securitatea energetică a centrului industrial al Europei și arată "colaborarea strânsă" dintre Germania și Norvegia după ce Moscova a tăiat livrările de gaze ca represalii la sancțiunile pentru invazia la scară largă a Ucrainei, a adăugat el.

Contractul va reflecta prețurile pieței, care, la valoarea actuală, ar face ca acordul să valoreze aproximativ 50 de miliarde de euro, potrivit unor surse citate de FT. Lipsa gazului rusesc a făcut ca țările UE să caute surse de aprovizionare cu gaze și să asigure contracte cu alte țări. Comisia Europeană a semnat memorandumuri de înțelegere cu mai multe țări producătoare de gaze, precum Qatar și SUA, pentru a garanta fluxuri stabile.

În cadrul unei reuniuni care va avea loc marți, miniștrii UE ai Energiei vor discuta despre nivelul aprovizionării cu gaze în această iarnă și vor conveni asupra prelungirii măsurilor de urgență introduse anul trecut, cum ar fi reducerea cererii de gaze. Comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, a declarat că a fost "necesară" prelungirea măsurilor "din cauza faptului că, în ciuda unui început relativ bun de iarnă, situația geopolitică rămâne foarte fragilă".

SEFE, denumită anterior Gazprom Germania și deținută de grupul energetic rus Gazprom, a fost naționalizată de Administrația de la Berlin în noiembrie 2022 și recapitalizată pentru 6,3 miliarde de euro în decembrie, după ce a înregistrat pierderi mari. Norvegia a înlocuit Rusia ca fiind cel mai mare furnizor de gaze al UE, furnizând jumătate din gazele prin conducte ale blocului.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
15
Fri
11
Sat
12
Arhivă Radio Chișinău