Germania face apel la Franța și Olanda să susțină aderarea la UE a Albaniei și Macedoniei

  • 26 Iunie 2018 18:55
Germania face apel la Franța și Olanda să susțină aderarea la UE a Albaniei și Macedoniei

Germania a făcut apel marți la Franța și Olanda să permită negocieri de aderare la Uniunea Europeană cu Albania și Macedonia, pentru a ajuta la stabilizarea Balcanilor de Vest, după ce diplomați din cadrul UE nu au reușit să cadă de acord asupra termenilor discuțiilor, relatează agenția Reuters.

Parisul și Haga s-au opus unor largi eforturi ale UE de a deschide negocieri de aderare, Franța fiind de părere că blocul comunitar are nevoie de o reformă a propriilor instituții înainte de a accepta noi membri.

Dar alte state, în frunte cu Germania, au insistat pentru aducerea celor șase țări din Balcanii de Vest - Albania, Bosnia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru și Serbia - în cadrul UE, în scopul creșterii influenței blocului comunitar în regiune în fața unei Rusii agresive.

''Guvernul german este gata să sprijine Albania și fosta republică iugoslavă Macedonia pe calea lor către Uniunea Europeană'', a declarat ministrul de stat pentru Europa din cadrul MAE german, Michael Roth, la sosirea sa la o reuniune cu omologi ai săi la Luxemburg.

''Suntem gata să dăm 'undă verde'. I-aș încuraja pe prietenii noștri din Olanda și Franța să ni se alăture'', a declarat Roth presei, apreciind că stabilitatea este prioritară pentru Balcani.

Cele șase țări din Balcanii de Vest doresc toate să intre în Uniunea Europeană. În timp ce negocierile de aderare cu Serbia și Muntenegru sunt în curs de desfășurare, Albania, care este deja în NATO, și Macedonia, care a ajuns la un acord cu Grecia privind soluționarea disputei referitoare la viitoarea sa denumire, speră să primească marți ''undă verde''.

Dar ambasadorii UE care pregăteau reuniunea luni seara nu au reușit să redacteze un acord pe care să-l semneze miniștrii.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău