Germania exclude orice despăgubiri de război pentru Grecia

  • 09 Februarie 2015 17:48
Germania exclude orice despăgubiri de război pentru Grecia

Ministrul german al economiei, Sigmar Gabriel, a exclus din nou luni posibilitatea ca Germania să acorde despăgubiri de război Greciei, cum cere premierul elen, Alexis Tsipras, dând asigurări că problema a fost soluționată definitiv în urmă cu 25 de ani, relatează Agerpress.''Probabilitatea (ca Germania să plătească despăgubiri de război a posteriori) este nulă'',…

Ministrul german al economiei, Sigmar Gabriel, a exclus din nou luni posibilitatea ca Germania să acorde despăgubiri de război Greciei, cum cere premierul elen, Alexis Tsipras, dând asigurări că problema a fost soluționată definitiv în urmă cu 25 de ani, relatează Agerpress.

''Probabilitatea (ca Germania să plătească despăgubiri de război a posteriori) este nulă'', a dat asigurări Sigmar Gabriel, care este și vicecancelar, în cadrul unui seminar al formațiunii sale politice, Partidul Social-Democrat (SPD), la Nauen (est).

Sigmar Gabriel a reacționat astfel la declarațiile premierului grec, care a afirmat duminică, într-un discurs de politică generală, că țara sa are ''o obligație istorică'' și ''morală'' de a cere despăgubiri de război și rambursarea unui împrumut acordat naziștilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Suma despăgubirilor de război cerute eventual s-ar ridica la 162 miliarde de euro, respectiv aproape jumătate din uriașa datorie a Greciei, potrivit cifrelor vehiculate la Atena. Împrumutul forțat datând din timpul ocupației naziste a Greciei este evaluat la 11 miliarde de euro, în Grecia.

''Toate aceste subiecte au fost definitiv soluționate din punct de vedere juridic odată cu tratatul '2 plus 4''', semnat între cele două Germanii și Aliați, care au renunțat atunci la drepturile lor asupra celor învinși din 1945, tratat care a fost aprobat de Grecia, a insistat Sigmar Gabriel. ''Nu servește la nimic continuarea pe această cale'', a adăugat el.

Atena, care are o datorie uriașă ce atinge 175% din PIB-ul său, a susținut de mult timp că Germania nu a acordat niciodată despăgubiri de război și nu i-a rambursat împrumutul forțat din 1942.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău