Germania este interesată ca Republica Moldova să continue reformele europene

  • 22 August 2012 17:30
Germania este interesată ca Republica Moldova să continue reformele europene

Cancelarul german Angela Merkel a sosit în această după amiază într-o vizită de câteva ore în Republica Moldova.

Ea a fost întâmpinată la Aeroportul din Chișinău de premierul Vlad Filat.  Premierul Filat și cancelarul german au avut o scurtă întrevedere tete-a-tete, după care au participat  la ședința comună a delegațiilor oficiale ale celor două state. 

În cadrul unei conferințe de presă de după întrevedere cu premierul Vlad Filat, Angela Merkel a declarat că Germania este interesată ca Republica Moldova să continue reformele europene și că va oferi în acest sens tot sprijinul autorităților de la Chișinău.

Ea a remarcat că până acum Republica Moldova a înregistrat succese foarte clare în cadrul Parteneriatului Estic, un proiect al Uniunii European pentru șase state ex- sovietice – Ucraina, Moldova, Georgia, Belars, Armenia și Azerbaidjan.

În ceea ce privește conflictul transnistrean, cancelarul german a spus că procesul de negocieri trebuie să continue în același format – 5+2 –din care fac parte Chișinăul și Tiraspolul ca părți implicate în conflict, Rusia, Ucraina și OSCE ca mediatori, și Statele Unite și Uniunea Europeană ca observatori.

La rândul său premierul Vlad Filat a declarat că Republica Moldova este decisă să ducă la bun sfâșit reformele proeuropene, începute în 2009.

Premierul Filat a precizat că ”deși Republica Moldova se află între UE și Uniunea Euroasiatică, ea a făcut alegerea firească – Europa”. El a precizat că unul din primele obiective pe care Chișinăul ar dori să le atingă în procesul de apropiere de Uniunea Europeană este obținerea dreptului de călătorie fără vize pentru cetățenii moldoveni.

Unii analiști  consideră că vizita cancelarului german la Chișinău reprezintă un mesaj pentru Federația Rusă că Republica Moldova nu face parte din sfera de influență a acestei țări și că în acest fel, Germania își demonstrează dezacordul față de politicile Rusiei în spațiul CSI.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
10,52
Cer fragmentat
Umiditate:76 %
Vint:2,57 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău