Germania critică Statele Unite pentru adoptarea unor sancțiuni unilaterale împotriva Rusiei

  • 16 Iunie 2017 15:48
Germania critică Statele Unite pentru adoptarea unor sancțiuni unilaterale împotriva Rusiei

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, este îngrijorată de posibilitatea ca sancțiunile propuse de Statele Unite împotriva Rusiei să ducă la amendarea unor companii europene, a declarat, vineri, 16 iunie, un purtător de cuvânt al guvernului german, iar ministrul economiei a avertizat în legătură cu posibile contra-măsuri.

Miercuri, senatorii americani au aprobat adoptarea unor sancțiuni împotriva Rusiei, pentru presupusa implicare a acesteia în alegerile prezidențiale din SUA, din 2016, inclusiv sancțiuni ce vizează unele proiecte energetice rusești. Demersul Statelor Unite nu a fost coordonat cu aliații din Uniunea Europeană.

Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, a declarat că Merkel împărtășește preocuparea exprimată, joi, într-o declarație comună, de ministrul german de externe, Sigmar Gabriel, și de cancelarul Austriei, Christian Kern.

"Decizia Senatului SUA ridică aceleași semne de întrebare pentru dumneaiei, cum s-a întâmplat în cazul domnului Kern și al domnului Gabriel. Este un demers straniu al Senatului SUA", a declarat Seibert. Acesta a adăugat că este "ciudat" faptul că sancțiunile menite să pedepsească Rusia pentru presupusa implicare în alegerile din SUA ar putea declanșa, de asemenea, penalități împotriva unor companii europene.

"Asta nu trebuie să se întânple. În general, respingem sancțiunile cu efecte extrateritoriale, adică un impact asupra unor state terțe", a spus Seibert. Ministrul economiei, Brigitte Zypries, a acuzat Washingtonul de faptul că a abandonat abordarea comună cu Europa în privința sancțiunilor contra Rusiei și a avertizat cu posibile contra-măsuri, dacă SUA vor sfârși prin a amenda companii germane.

Într-un interviu acordat agenției Reuters, Zypries a spus că rămâne de văzut dacă președintele Donald Trump va aproba propunerea senatorilor, privind sancționarea firmelor europene care participă sau finanțează proiecte energetice precum gazoductul North Stream 2. Printre firmele implicate în proiectul North Stream 2 se numără filiale ale producătorului german de substanțe chimice BASF Group și distribuitorul de electricitate și gaze naturale E.ON, informează Rador.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău