Germania crește nivelul de alertă pentru trupele din forța de reacție rapidă a NATO

  • 20 Februarie 2022 09:36
Germania crește nivelul de alertă pentru trupele din forța de reacție rapidă a NATO

Germania își va pune trupele din forța de reacție rapidă a NATO într-o stare de alertă mai ridicată, care să le permită să se desfășoare mai rapid pentru a proteja aliații est-europeni în cazul unei escaladări a tensiunilor cu Rusia.

Anunțul a fost făcut de Ministerul apărării de la Berlin.

Decizia, luată în strânsă cooperare cu cel mai înalt comandant militar al NATO și cu aliații, este o reacție la comportamentul Rusiei menită să reducă timpul necesar pregătirii pentru desfășurare în cazul activării Forței de Răspuns a NATO (NRF), potrivit declarației citate sâmbătă de Reuters și preluate de Agerpres.

"Pregătirea sporită de desfășurare permite NATO, în cazul unei escaladări ulterioare din partea Rusiei, să garanteze o siguranță adecvată în special aliaților noștri est-europeni pentru a proteja teritoriul aliat", se arată în comunicat. 

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat sâmbătă că există o amenințare de război în Europa. Acesta a spus că Occidentul este pregătit să răspundă imediat la acțiunile militare ruse, dar accentul a fost pus pe discuții pentru a găsi o soluție diplomatică.

Odată cu avertizarea SUA cu privire la o invazie iminentă, Scholz a spus la Conferința de Securitate de la Munchen că orice atac ar fi o „greșeală gravă” cu „costuri politice, economice și geostrategice mari” pentru Rusia. „La întâlnirea mea cu președintele Putin de marți, am spus clar că orice încălcare ulterioară a integrității teritoriale a Ucrainei va avea un preț mare pentru Rusia în termeni politici, economici și strategici”, a declarat Scholz, afirmând că există semne clare că Rusia este încă deschisă la negocieri.

Există „indicii importante” că un atac rusesc asupra Ucrainei poate fi evitat prin diplomație, având în vedere interesul aparent al Kremlinului în negocierile privind cererile sale de securitate, a declarat cancelarul german Olaf Scholz, citat de Reuters.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:3,09 m/s
Sat
12
Sun
16
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău