Germania consideră noile sancțiuni ruse care o vizează 'nejustificate' (surse diplomatice)

  • 22 Decembrie 2020 21:20
Germania consideră noile sancțiuni ruse care o vizează 'nejustificate' (surse diplomatice)

Germania consideră noile sancțiuni ale Moscovei la adresa sa "nejustificate", au declarat marți surse din cadrul Ministerului Afacerilor Externe german, după ce Rusia a anunțat contra-sancțiuni în cazul otrăvirii lui Aleksei Navalnîi, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Deși acest gen de contramăsuri ruse a existat și în trecut, ele rămân din punctul de vedere al guvernului german nejustificate", a subliniat această sursă.

Anterior, Moscova a anunțat contra-sancțiuni vizând responsabili din state UE în cazul otrăvirii principalului opozant rus, indicând că a "extins lista reprezentanților țărilor membre UE care au interdicție de intrare pe teritoriul Federației Ruse", fără a publica nume.

Însărcinata cu afaceri a ambasadei Germaniei la Moscova, Beate Grzeski, a fost rugată să vină la Ministerul rus al Afacerilor Externe, unde a fost informată că "au fost ordonate contramăsuri sub formă de interdicții de intrare pe teritoriu pentru reprezentanți ai statului german", a adăugat această sursă.

Presupusa otrăvire a lui Navalnîi "nu este o afacere bilaterală ci o afacere de dimensiuni internaționale din cauza atingerii aduse dreptului internațional prin utilizarea unei substanțe chimice neurotoxice", potrivit acestei surse.

Berlinul cere în continuare Rusiei să facă "lumină asupra recurgerii la un agent toxic de tip militar împotriva unui cetățean rus pe teritoriul rus", a conchis această sursă, apreciind că până în prezent Moscova nu s-a arătat în niciun fel dispusă să facă acest lucru.

Pe lângă adoptarea de contra-sancțiuni vizând responsabili din UE, Moscova a calificat marți drept un "delir" dezvăluirile lui Aleksei Navalnîi privind implicarea serviciilor speciale ruse în presupusa otrăvire căreia i-ar fi căzut victimă, la sfârșitul lui august, în Siberia.

Ministerul rus de Externe a explicat că reacționează la sancțiuni adoptate în octombrie de europeni împotriva a șase personalități ruse.

Aceste contra-sancțiuni le-au fost anunțate reprezentanților ambasadelor Franței, Germaniei și Suediei, cele trei țări ale căror laboratoare au identificat o substanță neurotoxică militară de tip Noviciok în organismul opozantului, spitalizat la sfârșitul lui august la Berlin.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Tue
19
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău