Germania consideră că solicitarea Rusiei ca plata livrării de gaze să fie făcută în ruble echivalează cu o reziliere a contractului
-
24 Martie 2022 11:17
Germania consideră o ”rupere a contractului” solicitarea Rusiei ca statele Uniunii Europene să-i plătească gazele naturale în ruble și nu în euro sau dolari, a declarat miercuri la o conferință de presă ministrul german al economiei, Robert Habeck, potrivit AFP, citat de Agerpres.
”Urmează să discutăm cu partenerii noștri europeni asupra modului în care vom răspunde acestei cereri”, a adăugat oficialul german. Chestiunea ar putea fi discutată de liderii europeni la summitul lor de joi și vineri.
Președintele Vladimir Putin a anunțat că Rusia nu va mai accepta plăți în dolari sau euro pentru livrările de gaze naturale către ”țările ostile”, și a dat termen de o săptămână autorităților ruse să pună la punct un nou sistem de plăți în ruble.
Între timp, Comisia Europeană a prezentat miercuri o serie de propuneri pentru o abordare comună, coordonată la nivel european, a cauzelor profunde ale problemelor de pe piața gazelor și asigurării securității aprovizionării la prețuri rezonabile pentru iarna viitoare.
Comisia este pregătită să creeze un grup operativ privind achizițiile comune de gaze la nivelul UE. Prin punerea în comun a cererii, grupul operativ va facilita și va consolida relațiile internaționale ale UE cu furnizorii, pentru a contribui la asigurarea unor importuri la prețuri avantajoase înainte de iarna viitoare. Grupul operativ ar fi sprijinit de reprezentanți ai statelor membre în cadrul unui comitet director.
O echipă comună de negociere condusă de Comisie va purta discuții cu furnizorii de gaze și va pregăti, de asemenea, terenul pentru viitoarele parteneriate energetice cu furnizorii-cheie, dincolo de gazul natural și gaz natural lichefiat.
Experiența din perioada pandemiei de COVID-19 va reprezenta sursă de inspirație, având în vedere că atunci o acțiune la nivelul UE a fost crucială pentru a garanta aprovizionarea cu vaccinuri.
O propunere legislativă pentru asigurarea stocării gazelor pe timp de iarnă
Comisia Europeană a apăsat pedala de la accelerație după Summitul de la Versailles și a prezentat miercuri o propunere legislativă care solicită statelor membre să se asigure că depozitele lor de înmagazinare subterană a gazelor naturale sunt umplute la cel puțin 80% din capacitate până la 1 noiembrie 2022, ajungând la 90% în anii următori, cu obiective intermediare din februarie până în octombrie.
Operatorii siturilor de stocare vor fi nevoiți să raporteze autorităților naționale nivelurile de umplere. Statele membre vor trebui să monitorizeze lunar nivelurile de umplere și să raporteze Comisiei.
Instalațiile de depozitare a gazelor naturale reprezintă o infrastructură esențială pentru asigurarea securității aprovizionării. O nouă procedură de certificare obligatorie pentru toți operatorii de sisteme de stocare va evita riscurile potențiale care rezultă din influența din exterior asupra infrastructurii critice de stocare, ceea ce înseamnă că operatorii necertificați vor trebui să renunțe la proprietatea sau la controlul instalațiilor de stocare a gazelor din UE.
În plus, pentru ca o instalație de stocare a gazelor să își înceteze activitatea, va trebui să dețină o autorizație din partea autorității naționale de reglementare. Pentru a stimula reumplerea instalațiilor de depozitare a gazelor din UE, Comisia propune o reducere de 100% a tarifelor de transport bazate pe capacitate la punctele de intrare și de ieșire din instalațiile de depozitare.