Germania cere sancțiuni UE împotriva sectorului nuclear rus

  • 15 Aprilie 2023 15:34
Germania cere sancțiuni UE împotriva sectorului nuclear rus

Guvernul german cere Uniunii Europene să impună sancțiuni împotriva sectorului nuclear din Rusia, în contextul continuării agresiunii ruse contra Ucrainei, transmite sâmbătă DPA.

„Este evident că Rusia folosește intenționat dependențele din sectorul energiei ca mijloc de a exercita presiuni. De aceea, guvernul german îi transmite acum Comisiei Europene că este în favoarea includerii sectorului nuclear civil. Acesta ar trebui să facă parte din următorul pachet de sancțiuni'', a declarat ministrul german al economiei Robert Habeck.

El a subliniat importanța reducerii dependenței de resursele energetice ruse în întreaga Uniune Europeană. ''Am parcurs deja un drum lung în multe domenii, inclusiv energia. Sectorul nuclear este încă deschis'', a spus ministrul german, care a adăugat că nu este justificat ca acest sector să aibă un tratament preferențial.

După o vizită la Kiev, la începutul lunii aprilie, Robert Habeck a solicitat sancțiuni împotriva țărilor care obțin uraniu din Rusia.

La 25 februarie, Consiliul UE a adoptat al zecelea pachet de măsuri restrictive suplimentare contra Rusiei, care înăspresc și mai mult situația pentru guvernul de la Moscova și pentru cei responsabili de continuarea războiului de agresiune împotriva Ucrainei. Blocul comunitar european a impus noi interdicții privind exportul de tehnologii și produse industriale critice, cum ar fi produsele electronice, vehiculele specializate, piesele mecanice, piesele de schimb pentru camioane și motoarele cu reacție, precum și produsele pentru sectorul construcțiilor care pot fi direcționate către armata Rusiei, precum antenele sau macaralele.

De asemenea, lista entităților care sprijină în mod direct complexul militaro-industrial al Rusiei în războiul său de agresiune a fost extinsă cu alte 96 de entități, impunându-le restricții la export mai aspre. Pentru prima dată, această listă include șapte entități iraniene care fabrică vehicule aeriene militare fără pilot, utilizate de armata rusă împotriva Ucrainei, împotriva infrastructurii civile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:5,66 m/s
Sun
13
Mon
16
Tue
19
Wed
11
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău