Germania caută soluții pentru întoarcerea cetățenilor săi, membrii ISIS

  • 14 Mai 2019 18:50
Germania caută soluții pentru întoarcerea cetățenilor săi, membrii ISIS

Ministrul german de interne respinge o întoarcere necontrolată în Germania a luptătorilor Statului Islamic care dețin cetățenia acestei țări, scrie Radio România Actualități.

Numeroși cetățeni ai statelor membre ale Uniunii Europene au plecat să lupte alături de jihadiști în Siria și în Irak și au fost capturați în ofensivele care au vizat gruparea teroristă, iar statele de origine par puțin dispuse să îi reprimească, în condițiile în care întoarcerea lor comportă riscuri de securitate.

Corespondentul nostru Vlad Drăghicescu transmite de la Bonn:

Reporter: Avem de-a face cu persoane care au plecat pentru a duce un război împotriva lumii libere. 

Ca ministru de interne responsabil pentru protecția populației, trebuie să fiu deosebit de atent la aceste chestiuni, a spus Horst Seehofer, duminică, la Televiziunea Națională ARD.

El a subliniat că înainte de preluarea foștilor luptători jihadiști trebuie stabilită, dincolo de orice dubiu, cetățenia germană a acestora și nu se vor face excepții nici în cazul copiilor sau femeilor.

Ne confruntăm constant cu problema identităților multiple, a argumentat conservatorul bavarez.

El a spus că trebuie clarificat și dacă este demarată deja o urmărire penală în alte state împotriva unei fost luptător jihadist, fiind nevoie de compararea rezultatelor investigației.

Verificarea este posibilă numai de la caz la caz, deci nu putem să îi aducem pe toți în Germania, a avertizat Seehofer, amintind că Berlinul nu are acces consular în Siria, depinzând de informațiile serviciilor secrete naționale și internaționale.

Reamintim că Administrația Donald Trump a cerut imperativ Germaniei, Franței și Marii Britanii să își preia cetățenii reținuți de kurzi în Irak și Siria.

În Occident, nu există însă un consens în această chestiune.

Guvernul francez, de pildă, se teme de reactivarea unor celule teroriste, precum cea formată din luptători francezi și belgieni care au orchestrat atentatele din 2015 și 2016.

Sursa:Radio România Actualități

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău