Germania | Bundestagul îl va alege miercuri, 8 decembrie, în postul de cancelar, pe social-democratul Olaf Scholz

  • 02 Decembrie 2021 18:46
Germania | Bundestagul îl va alege miercuri, 8 decembrie, în postul de cancelar, pe social-democratul Olaf Scholz

Bundestagul va proceda miercuri, 8 decembrie, la alegerea în postul de cancelar a social-democratului Olaf Scholz, procedură prin care se va pune capăt definitiv celor 16 ani de putere ale conservatoarei Angela Merkel, a anunțat joi Camera inferioară a legislativului german, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Olaf Scholz, în vârstă de 63 de ani, are nevoie de voturile unei majorități a celor 736 de deputați din Bundestag, pentru a putea prelua frâiele executivului de la Merkel, în aceeași zi.

După alegerea de către deputați, cancelarul - al treilea om din stat, după președintele republicii federale și președintele Bundestagului - va fi primit de șeful statului, care îi va remite, lui și miniștrilor săi, "actul de numire", marcând începutul oficial al mandatului său de patru ani în fruntea executivului.

Noul cancelar va reveni apoi în Bundestag pentru a depune jurământul, după care se va deplasa la cancelarie pentru transferul de puteri.

Scholz - devenit și liderul unei coaliții inedite de trei partide, social-democrați, Verzi și liberali - va efectua prima sa deplasare la Paris, la fel ca predecesorii săi.

În plus, Scholz își începe mandatul într-o inedită criză sanitară și încă înainte să-și preia noua funcție pare pregătit deja să decidă noi măsuri împotriva noului puseu pandemic.

Scholz participă și joi la o reuniune cu Merkel și liderii din 16 regiuni pentru a decide noi restricții, în special pentru persoanele nevaccinate împotriva Covid-19.

Scholz este în favoarea introducerii obligativității vaccinării, care ar putea fi decisă înainte de sfârșitul acestui an, urmând să intre în vigoare în februarie sau marti

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău