Germania avertizează asupra ''celei mai mari catastrofe umanitare'' în Afganistan

  • 23 Decembrie 2021 20:05
Germania avertizează asupra ''celei mai mari catastrofe umanitare'' în Afganistan

Ministrul german al Afacerilor Externe Annalena Baerbock a avertizat joi împotriva ''celei mai mari catastrofe umanitare a epocii noastre'' care amenință Afganistanul, la o zi de la adoptarea de către ONU a unei rezoluții pentru a facilita ajutorul umanitar pentru această țară, relatează AFP, potrivit Agerpres.

''Afganistanul se îndreaptă sub ochii noștri spre cea mai mare catastrofă umanitară a epocii noastre'', a declarat ministrul ecologist din guvernul cancelarului Scholz, într-o conferință de presă.

''O mare parte din economie s-a prăbușit, numeroase persoane suferă de foame'', a adăugat ea, referindu-se în special la cazul familiilor care ''își vând fiicele în disperarea de a putea cumpăra hrană''.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat miercuri în unanimitate o rezoluție propusă de Statele Unite, care facilitează ajutorul umanitar pentru un an pentru Afganistan, aflat în pragul colapsului economic.

Adoptarea acestui text reprezintă un prim pas al ONU cu privire la țara condusă din august de talibani, al căror regim nu a fost încă recunoscut de comunitatea internațională.

''Trebuie să găsim, împreună cu partenerii noștri internaționali, modalități de a aduce ajutorul umanitar în țară'', a afirmat Baerbock, insistând, de asemenea, asupra necesității ''de a-i scoate (din țară) pe cei care au nevoie în mod special de protecție, dar și pentru a avea siguranța că nu mai există destabilizare la fața locului''.

Organizația Națiunilor Unite a avertizat în mod repetat că Afganistanul se află în pragul uneia dintre cele mai grave catastrofe umanitare din lume, iar Programul Alimentar Mondial (PAM) se teme de o ''avalanșă de foamete''.

Potrivit previziunilor ONG-ului Salvați Copiii, care a tras recent un semnal de alarmă, peste 97% dintre afgani vor trăi sub pragul sărăciei până la jumătatea anului viitor. În același timp, populația afgană se confruntă cu o criză alimentară fără precedent.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:82 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău