Germania are nevoie de un număr mai mare de imigranți pentru a evita deficitul de forță de muncă

  • 11 Ianuarie 2022 17:15
Germania are nevoie de un număr mai mare de imigranți pentru a evita deficitul de forță de muncă

Germania va avea nevoie de un număr mai mare de imigranți pentru a preveni ca deficitul grav de forță de muncă să submineze productivitatea și să pună în pericol o tranziție energetică reușită, a declarat ministrul german al economiei, în contextul în care cea mai mare economie a Europei se confruntă cu o criză demografică.

„Astăzi avem 300.000 de noi locuri de muncă și ne așteptăm să ajungem la peste un milion”, a declarat Robert Habeck, liderul Partidului Verzilor, într-o conferință de presă. „Dacă nu reducem acest decalaj, vom avea probleme reale de productivitate”, a mai spus acesta, potrivit Reuters, citat de DIGI24.

Institutul Economic German estimează că forța de muncă se va micșora cu peste 300.000 de persoane în acest an, deoarece sunt mai mulți lucrători în vârstă care ies la pensie decât cei mai tineri care intră pe piața muncii.

Se preconizează că acest decalaj se va mări la peste 650.000 în 2029, lăsând o penurie de persoane apte de muncă în 2030 de aproximativ 5 milioane. Numărul germanilor angajați a crescut la aproape 45 de milioane în 2021, în ciuda pandemiei de coronavirus.

După zeci de ani de natalitate scăzută și imigrație inegală, o forță de muncă în scădere reprezintă o bombă demografică cu ceas pentru sistemul public de pensii din Germania, în care mai puțini angajați sunt împovărați cu sarcina de a finanța pensiile unei mase tot mai mari de pensionari care se bucură de o speranță de viață mai lungă.

Partidele de la guvernare au convenit în negocierile pentru formarea Executivului să reducă obstacolele pentru muncitorii calificați din străinătate și pentru a face munca din nou „mai atractivă” cu diverse măsuri, inclusiv creșterea salariului minim la 12 euro pe oră.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
5,52
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:4,63 m/s
Tue
6
Wed
7
Thu
7
Fri
7
Sat
7
Arhivă Radio Chișinău