Germania anunță că introduce controale la toate frontierele terestre

  • 10 Septembrie 08:26
Germania anunță că introduce controale la toate frontierele terestre

Guvernul german a anunțat luni că, de la 16 septembrie, introduce temporar controale la toate frontierele terestre, cu obiectivul de „a reduce imigrația clandestină și a spori securitatea internă”, transmit AFP și Reuters.

Începând din 16 septembrie, vor fi introduse pentru o perioadă de 6 luni controale la frontierele cu Franța, Luxemburg, Olanda, Belgia și Danemarca, a detaliat un comunicat al Ministerului de Interne, scrie Agerpres

Controalele li se vor adăuga celor deja în vigoare la granițele cu Polonia, Cehia, Austria și Elveția.

Politica de azil și imigrație a revenit în centrul dezbaterilor în Germania odată cu ascensiunea puternică a partidului Alternativa pentru Germania (AfD, extrema dreaptă), care a obținut rezultate record în alegerile din landurile estice Turingia, unde s-a plasat pe primul loc, și Saxonia pe 1 septembrie.

Peste două săptămâni vor avea loc alegeri și în Brandenburg, unde Partidul Social Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz și ministrului de interne Nancy Faeser încearcă să păstreze controlul guvernării.

În comunicatul de luni, guvernul federal declară că întărirea controalelor este necesară pentru „protecția securității interne împotriva amenințărilor actuale ale terorismului islamist și criminalității transfrontaliere”, la două săptămâni după atentatul de la Solingen revendicat de gruparea Statul Islamic.

Berlinul își explică decizia și prin „capacitățile limitate ale municipalităților în materie de găzduire, educație și integrare” a refugiaților și solicitanților de azil primiți în țară.

Ministerul de Interne a precizat că a notificat Comisia Europeană despre noile controale, fiind vorba despre măsuri excepționale pe teritoriul UE.

De altfel, impunerea controalelor temporare la frontiere ar putea fi un alt test pentru unitatea UE.

După atacul de la Solingen, al cărui autor prezumat este un sirian de 26 de ani care ar fi trebuit expulzat, coaliția condusă de Scholz a introdus unele măsuri în materie de control al imigrației.

Guvernul a anunțat desființarea ajutoarelor pentru solicitanții de azil intrați în UE printr-o altă țară decât Germania, și vrea să înlesnească expulzarea unor refugiați care au fost condamnați penal.

Ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, a declarat luni pentru cotidianul german Bild că țara sa nu va prelua niciunul dintre migranții respinși de Germania la frontieră.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:43 %
Vint:6,69 m/s
Wed
16
Thu
16
Fri
17
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău