Germania alocă aproape 9 miliarde de euro pentru a cumpăra peste 635 milioane de vaccinuri COVID-19

  • 09 Februarie 2021 14:40
Germania alocă aproape 9 miliarde de euro pentru a cumpăra peste 635 milioane de vaccinuri COVID-19

Germania intenționează să cheltuie 8,89 miliarde de euro în acest an pentru a cumpăra 635,1 milioane de vaccinuri COVID-19, atât în cadrul schemei comune de achiziții care a fost pusă la punct în Uniunea Europeană cât și în cadrul unor contracte naționale, potrivit unui document al Ministerului de Finanțe consultat de Reuters.

Bettina Hagedorn, adjunctul ministrului de Finanțe, Olaf Scholz, a trimis o scrisoare parlamentarilor germani în care le propune acestora să aprobe o solicitare formulată de ministrul Sănătății, Jens Spahn, privind o sumă suplimentară de 6,22 miliarde de euro destinată achiziționării unui număr suplimentar de vaccinuri, se arată în documentul consultat de Reuters.

Suma suplimentară de 6,22 miliarde de euro ar urma să se adauge celor 2,66 miliarde de euro alocați deja în bugetul pe 2021 pentru achiziționarea de vaccinuri COVID-19.

O sursă din interiorul coaliției guvernamentale a dezvăluit că, miercuri, comisia pentru buget din Bundestag, camera inferioară a Parlamentului german, urmează să aprobe cheltuielile suplimentare.

Conform documentelor consultate de Reuters, Ministerul german al Sănătății urmează să utilizeze o sumă totală de 8,89 miliarde de euro (10,77 miliarde de dolari) pentru a achiziționa până la 635,1 milioane doze de vaccin COVID-19, atât în cadrul planurilor comune de achiziții din Uniunea Europeană cât și al schemei naționale pusă la punct de autoritățile de la Berlin.

„Pentru Guvernul federal, obținerea de vaccinuri COVID-19 are o importanță fundamentală în controlul pandemiei”, se arată în scrisoarea trimisă de Bettina Hagedorn. „În plus, este nevoie de un portofoliu cât mai larg de vaccinuri pentru ca Germania să dispună de vaccinuri eficiente cu suficiente doze pentru diferite categorii de populație, precum și în cazul în care nu toate vaccinurile vor fi aprobate”, se mai arată în document.

Comisia Europeană a comandat 2,3 miliarde de doze de vaccin COVID-19 de la șase producători, o cantitate mult mai mare decât are nevoie blocul comunitar. Totuși, producția se dovedește o provocare uriașă, fiind întâmpinate mai multe probleme. La finele lunii ianuarie, Pfizer a redus la jumătate volumul de vaccinuri COVID-19 pe care le-a livrat unor state membre ale Uniunii Europene, inclusiv României, însă ulterior livrările au revenit la normal.

Sursa: Agerpres

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău