Germania alocă 200 de miliarde de euro pentru plafonarea prețurilor la energie

  • 29 Septembrie 2022 19:39
Germania alocă 200 de miliarde de euro pentru plafonarea prețurilor la energie

Cancelarul german Olaf Scholz a anunțat joi deblocarea a 200 de miliarde de euro pentru plafonarea prețurilor la energie, în ideea de veni în sprjinul consumatorilor în contextul inflației, care nu încetează să crească după invadarea Ucrainei de către Rusia.

„Prețurile trebuie să scadă, așa că Guvernul va face tot ceea ce poate. În acest scop, punem la punct un amplu scut defensiv”, a spus Olaf Scholz, potrivit AFP și Agerpres.

Conform planurilor anunțate joi, care vor fi finanțate prin noi împrumuturi, Guvernul de la Berlin va introduce o frână de urgență la prețurile la gaze și electricitate și de asemenea va renunța la intenția anterioară de a introduce o taxă pe gaze care urma să fie plătită de consumatori, în ideea de a evita noi majorări de prețuri.

Guvernul german va dezvălui în perioada următoare detaliile acestui nou dispozitiv, care se va adăuga precedentelor măsuri de sprijin cu o valoare totală de aproximativ 100 de miliarde de euro. 

Rata anuală a inflației în Germania a urcat până la 10% în luna septembrie, cea mai ridicată valoare înregistrată după luna decembrie 1951.

„Ne regăsim într-un război pentru energie, pentru prosperitate și libertate”, a spus ministrul german al Finanțelor, Christian Lindner. „Vrem să separăm în mod clar cheltuielile de criză de managementul nostru obișnuit al bugetului, vrem să trimitem un semnal foarte clar către piețele de capital”, a adăugat Lindner.

Explozia prețurilor la gaze naturale și electricitate după revenirea post-Covid, și mai ales după debutul războiului din Ucraina, a declanșat o criză energetică fără precedent în ultimii 50 de ani, criză care nu ocolește nicio țară. Numeroase state au pus la punct măsuri de susținere a gospodăriilor și companiilor, iar o serie de țări, precum Franța și Spania, au introdus plafonarea prețurilor la energie.

Germania plătește în prezent un preț semnificativ pentru dependența sa crescută de gazele naturale venite din Rusia, care înainte de războiul din Ucraina era responsabilă pentru 55% din necesarul de gaze al Germaniei. Prima economie europeană trebuie să găsească acum alte surse de aprovizionare pe o piață unde prețurile au explodat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău