Germania: Aliații Ucrainei pot începe să formeze ucraineni pentru a folosi tancuri de tip Leopard

  • 24 Ianuarie 2023 13:21
Germania: Aliații Ucrainei pot începe să formeze ucraineni pentru a folosi tancuri de tip Leopard

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a anunțat marți că țările aliate Ucrainei care dețin tancuri grele de tip Leopard pot începe să formeze trupe ucrainene în vederea utilizării acestora, în pofida faptului că Germania nu a aprobat încă livrarea acestor tancuri Kievului, relatează AFP, citată de News.ro.

”Am încurajat în mod expres țările partenere care au tancuri (de tip) Leopard pregătite să fie desfășurate să antreneze forțele ucrainene pe aceste tancuri”, anunță ministrul german, la Berlin, într-o conferință de presă comună cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, scrie G4Media.

Germania va susține Ucraina ”să câștige” războiul împotriva Rusiei, a subliniat Boris Pistorius.

”Noi susținem Ucraina pentru ca să nu piardă și pentru ca ea să câștige acest război împotriva Rusiei”, sublinia el într-un interviu acordat ZDF.

”Germania face pentru asta mai mult decât orice alt aliat, cu excepția Statelor Unite”, insista ministrul.

Guvernul german se află în centrul unor presiuni tot mai mari, pentru a-și autoriza aliații din cadrul NATO să livreze Ucrainei tancuri grele de tip Leopard, de fabricație germană, cerute de către KIev pentru a lupta împotriva armatei ruse.

”Înțeleg îngrijorările și temerile prietenilor ucraineni. Germania are o responsabilitate și un rol speciale”, recunoaște Boris Pistorius. Însă ”trebuie să ne gândim cu atenție la ceea ce putem să facem”, subliniază el.

Polonia și Finlanda au propus să livreze Ucrainei tancuri de tip Leopard pe care le dețin, însă au nevoie de acordul oficial al berlinului în vederea unei reexportări. Varșovia a sporit presiunile și a anunțat că a transmis o cerere oficială Berlinului în acest sens și a dat totodată asigurări că este pregătită să treacă peste unda verde a vecinului său, în continuare indecis.

”Germania a primit deja cererea noastră de a accepta transferul de tancuri (de tip) Leopard 2 Ucrainei”, a anunțat pe Twitter ministrul polonez al Apărării Mariusz Blaszczak.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:3,09 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău