Proiect implementat de GIZ pentru a ajuta tinerii care nu sunt încadrați în câmpul muncii sau în sistemul educațional
-
21 Martie 08:02
Tinerii care nu sunt încadrați în câmpul muncii sau în sistemul educațional (NEET) vor primi un suport din partea partenerilor germani și a statului pentru a găsi locuri de muncă bune în Republica Moldova. Acțiunea este posibilă grație lansării unui proiect implementat de GIZ împreună cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova. „Prin acest proiect vom putea să angajăm mai mulți tineri, să le oferim cursuri de formare profesională, să le oferim stagii și să-i încadrăm în câmpul munciiˮ, a precizat pentru IPN secretara de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Felicia Bechtoldt.
Secretara de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Felicia Bechtoldt, a menționat că acest proiect este foarte important pentru angajarea tinerilor în câmpul muncii, în special acelor tineri care nu au un loc de muncă, care nu învață, nu au o anumită instruire la locul de muncă. „Cu toții știm că avem foarte mulți tineri în mediul rural care nu sunt implicați în activități fie de educație, fie de serviciu, de aceea pentru noi este foarte important să-i încadrăm în câmpul muncii. Vrem să le oferim aceste oportunități aici, la noi acasă, și să avem mai puțini tineri care emigrează pentru alte locuri de muncă în Uniunea Europeanăˮ, a spus secretara de stat.
Ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu, a declarat că situația tinerilor de pe piața muncii nu este una favorabilă și de multă vreme persistă aceleași probleme, iar proiectul lansat vine să contribuie la ocuparea tinerilor din Republica Moldova. „Mă bucur foarte mult că acest proiect care este implementat grație suportului generos al Guvernului Germaniei și de bunii noștri colegi de la GIZ o să ne ajute să avansăm mult mai hotărât și mult mai rapid cu reformele pe care noi le-am demarat în domeniul pieței muncii, pentru că eu cred că atât timp cât noi nu vom avea o agenție de ocupare a forței de muncă foarte puternică, cu o echipă motivată, bine salarizată, cu un buget semnificativ pentru a putea implementa măsuri de ocupare activă, nu vom putea să clarificăm într-un mod decisiv această problemăˮ, a declarat ministrul.
Ambasadoarea Germaniei la Chișinău, Margret Maria Uebber, a menționat că în acest proiect partea germană își propune să sprijine eforturile Ministerului Muncii și Protecției Sociale de a moderniza Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, în primul rând, prin echiparea mai bună a agenției, oferindu-i echipamente moderne pentru a evalua situația pe piața muncii și pentru a adapta mai bine persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă la nevoile reale ale pieței. „Noi trebuie să continuăm să lucrăm pentru a adapta mai bine procesul de educație a tinerilor la nevoile pieței muncii, iar una dintre măsurile pe care aș vrea să o menționez în acest context este introducerea sistemului de învățământ dual în Moldova. Și cred că pot spune că proiectul nostru în acest sens este foarte recunoscut și este unul de succesˮ, a mai spus ambasadoarea.
Valoarea proiectului este de 3,8 milioane de euro, cu o durată de implementare de trei ani.