Germania a suspendat procesul de certificare a controversatului gazoduct Nord Stream 2
-
16 Noiembrie 2021 13:16
Autoritatea de reglementare în domeniul energiei din Germania a declarat marți că procesul de certificare pentru controversatul gazoduct Nord Stream 2, care trece pe sub Marea Baltică, a fost suspendat, relatează Reuters și Deutsche Welle, potrivit caleaeuropeana.ro.
Filiala care urmează să opereze partea germană a Nord Stream 2 nu îndeplinește condițiile pentru a fi un “operator de transport independent”, a declarat marți sursa citată, după ce, în urmă cu două luni, Autoritatea de reglementare în domeniul energiei din Germania are la dispoziție patru luni pentru a finaliza procesul de autorizare a conductei Nord Stream 2, scrie sursa citată.
Conducta ar putea fi certificată doar “dacă acest operator ar fi organizat într-o formă legală în conformitate cu legislația germană”, a declarat Agenția Federală de Rețele din Germania.
Certificarea va rămâne suspendată “până când activele principale și resursele umane vor fi transferate către filială”, au adăugat oficialii.
Suspendarea vine în contextul în care compania Nord Stream 2 AG, cu sediul în Elveția, intenționează să înființeze o filială în conformitate cu legislația germană doar pentru secțiunea germană a gazoductului.
Bundesnetzagentur trebuie să se sigure în special că Nord Stream 2 respectă regulile UE care cer ca proprietarii de conducte să fie separați de furnizorii de gaze, atunci când ajung și trec prin apele și teritoriul Germaniei, punând în aplicare noua directivă europeană privind gazele naturale, negociată de președinția română a Consiliului Uniunii Europene în anul 2019 și care a intrat în vigoare în același an. Directiva a scutit conductele existente, însă ea se aplică celor noi. Așadar, Rusia va trebui să împartă controlul asupra noului său gazoduct Nord Stream 2 către Germania, în conformitate cu normele antitrust ale Uniunii Europene.
Gazoductul Nord Stream 2 urmează să transporte gaze din Rusia în Germania și în alte țări.
Proiectul a fost contestat de mai multe țări, inclusiv, în special, de SUA, care afirmă că acesta va crește în mod periculos dependența Europei de Rusia pentru aprovizionarea cu energie.
Cu toate acestea, în ciuda opoziției de principiu față de gazoduct, administrația Biden a renunțat, în iulie, la eforturile de a-l bloca prin sancțiuni, ajungând la un acord cu Germania care include sprijin pentru Ucraina și amenințarea cu sancțiuni dacă se consideră că Rusia “înarmează” livrările de combustibil.
Recent, criticii au acuzat Rusia că și-a redus în mod deliberat aprovizionarea cu gaze naturale către Europa, ca o stratagemă pentru a accelera certificarea conductei de către Germania. Moscova a negat aceste acuzații.