Germania a preluat la 1 ianuarie președinția G7: Vom fi un pionier pentru o economie neutră din punct de vedere climatic și o lume echitabilă

  • 03 Ianuarie 2022 18:33
Germania a preluat la 1 ianuarie președinția G7: Vom fi un pionier pentru o economie neutră din punct de vedere climatic și o lume echitabilă

La începutul lui 2022, Germania a preluat președinția G7, o sarcină responsabilă într-o perioadă dificilă, urmând să promoveze o economie neutră punct de vedere climatic, o lume echitabilă, consolidarea democrației liberale și a relațiilor cu statele partenere care împărtășesc aceleași valori, cu accent pe consolidarea rezilienței democrației.

“Ne vom folosi de președinția G7 pentru a face din acest grup de state un pionierat. Un pionier pentru o activitate economică neutră din punct de vedere climatic și pentru o lume echitabilă”, a declarat Olaf Scholz, noul cancelar federal, într-un comunicat publicat de Bundesregierung, potrivit CaleaEuropeana.ro.

Summitul G7 2022, care este considerat punctul culminant al fiecărei președinții, va avea loc între 26 și 28 iunie la Schloss Elmau, în Alpii bavarezi – la fel ca și ultimul summit G7 desfășurat sub președinția germană, în iunie 2015. Este, de asemenea, cel de-al șaptelea summit care va avea loc în Germania. Șefii de stat și de guvern ai G7 s-au reunit pentru prima dată sub președinția germană în 1978, la Bonn.

Într-un comunicat separat al Ministerului de Externe, șefa diplomației de la Berlin, Annalena Baerbock, a setat ca obiectiv al formatului miniștrilor de externe din G7 pe cel al “acționării cu hotărâre în loc de a reacționa pur și simplu”.

“Putem face față cu succes provocărilor globale doar dacă lucrăm împreună. Pentru G7, acest lucru înseamnă că trebuie să spunem pentru ce luptăm noi, ca democrații liberale angajate în multilateralism, în loc să ne concentrăm mereu asupra a ceea ce suntem împotrivă”, a subliniat ea.

G7 este format din Germania, Franța, Marea Britanie, Italia, Japonia, Canada și SUA. Uniunea Europeană este, de asemenea, reprezentată la toate reuniunile. Părțile menționate în acest format pentru a discuta, în special, chestiuni legate de politica economică, externă și de securitate la nivel mondial, de dezvoltare și de climă. Pe lângă consultările dintre șefii de stat și de guvern, partenerii G7 lucrează în prezent pentru a-și atinge obiectivele comune prin intermediul unor reuniuni ministeriale în mai multe domenii. Printre acestea se numără afacerile externe, transformarea digitală și tehnologia, finanțele, sănătatea, comerțul și afacerile interne.

Președinția este asigurată prin rotație anuală de către membri. Germania preia președinția de la Marea Britanie în 2022 și este succedată de Japonia în 2023.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,54 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău