Germania a încheiat anul 2020 cu o creștere economică peste așteptări, în pofida carantinei

  • 24 Februarie 2021 11:42
Germania a încheiat anul 2020 cu o creștere economică peste așteptări, în pofida carantinei

Economia germană a încheiat anul 2020 cu o performanță mai bună decât s-a anunțat inițial, Produsul Intern Brut înregistrând o creștere de 0,3% în trimestrul patru comparativ cu trimestrul al treilea, în pofida noilor restricții legate de criza sanitară, arată cifrele revizuite publicate miercuri de Oficiul federal de statistică, informează AFP, potrivit Agerpres.

Conform cifrelor inițiale, publicate la finele lunii ianuarie, principala economie europeană a încheiat anul 2020 cu o creștere de 0,1%. Germania a intrat în carantină parțială în data de 2 noiembrie 2020, fiind închise restaurantele, barurile și sălile de sport, pentru ca începând din 16 decembrie să fie închise și școlile și magazinele non-esențiale.

După o contracție istorică de 9,7% în trimestrul al doilea, economia germană a înregistrat o revenire de 8,5% în trimestrul al treilea, după care ritmul de creștere a încetinit semnificativ la finele lui 2020.

Pe ansamblul anului trecut, Produsul Intern Brut al Germaniei a înregistrat un recul de 4,9% comparativ cu 2019, o performanță ușor mai bună față de o primă estimare a Destatis care vorbea de o contracție de 5%.

În trimestrul patru, exporturile puternice și o activitate solidă în sectorul construcțiilor au ajutat economia germană să înregistreze o creștere peste așteptări. Exporturile, motorul tradițional al economiei germane, au crescut cu 4,5% în trimestrul patru comparativ cu trimestrul al treilea, iar investițiile în construcții au crescut cu 1,8%, în timp ce consumul gospodăriilor a scăzut cu 3,3%.

De asemenea, Oficiul federal de statistică a anunțat miercuri că în 2020 Germania a înregistrat un deficit bugetar de 139,6 miliarde euro, o cifră mai mică decât s-a anunțat inițial (158,2 miliarde euro). Raportat la PIB, deficitul bugetar înregistrat anul trecut de Germania a fost de 4,2%. Acesta a fost primul deficit bugetar înregistrat de Germania după 2011 și al doilea cel mai ridicat înregistrat de la reunificarea țării, în 1990, a precizat Destatis.

Din cauza crizei sanitare, Berlinul a trebuit să renunțe la celebra sa disciplină bugetară și în luna martie a anului trecut a alocat ajutoare în valoare de aproape 1.000 de miliarde de euro pentru companii, sub forma subvențiilor pentru șomaj parțial, împrumuturi garantate și ajutoare directe, care au fost urmate în luna iunie de alte 130 de miliarde de euro pentru investiții în viitor și relansarea consumului.

Într-un an normal, un deficit bugetar de 4,2% din PIB ar fi pus Germania într-o situație dificilă având în vedere regulile bugetare ale UE. Însă în luna martie a anului trecut, Uniunea Europeană a suspendat aplicarea regulilor din Pactul de stabilitate și creștere. Printre obligațiile pe care statele membre UE nu mai trebuie să le respecte în prezent se numără și faimoasa regulă care cere ca deficitul public să nu depășească 3% din Produsul Intern Brut. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău