Germania | A început procesul celor 6 persoane acuzate de comiterea unui spectaculos furt de bijuterii din Dresda

  • 28 Ianuarie 2022 16:50
Germania | A început procesul celor 6 persoane acuzate de comiterea unui spectaculos furt de bijuterii din Dresda

Procesul în cadrul căruia sunt judecați șase bărbați acuzați de comiterea în 2019 a unui spectaculos furt de bijuterii antice de la Castelul din Dresda (Residenzschloss) a început vineri în orașul din estul Germaniei, informează agenția DPA, citată de Agerpres.

Cei șase bărbați, cu vârste cuprinse între 23 și 28 de ani, sunt judecați la un tribunal pentru minori, doi dintre ei fiind minori la momentul comiterii furtului, care a avut loc în urmă cu doi ani, pe 25 noiembrie.

Două persoane au pătruns în clădire printr-o fereastră pe care au spart-o și apoi au distrus cu un topor o vitrină din așa-numitul "Grünes Gewölbe" ("Seiful Verde"), de unde au sustras obiecte datând din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea.

Bijuteriile furate nu au fost găsite.


Cei șase se confruntă cu acuzați de furt organizat și incendiere în relație cu jaful în timpul căruia au fost sustrase 21 de obiecte conținând în total 4.300 de diamante și alte pietre prețioase evaluate la peste 113 milioane de euro (128 de milioane de dolari).

Pagubele aduse castelului au fost estimate la 1 milion de euro.

Procurorii au declarat vineri, în deschiderea procesului, că cei doi care au intrat prin efracție erau înarmați cu un pistol cu amortizor și un revolver la momentul jafului. Ei cercetaseră locul de mai multe ori și slăbiseră deja o secțiune dintr-un jgheab din fontă pentru a putea fi rupt mai ușor mai târziu, au spus reprezentanții acuzării.

Procurorii susțin că spargerea a fost organizată de clanul Remmo din Berlin, o familie extinsă considerată de asemenea de poliție responsabilă pentru furtul unei monede de aur de 100 de kilograme de la Muzeul Bode din Berlin, în 2017. Nici această monedă nu a fost recuperată și se crede că ar fi fost tăiată.

Probele care urmează să fie prezentate în cadrul procesului de la Dresda de către procurori includ urme ADN prelevate din mașini și de la locul faptei, înregistrări video, date digitale și declarații ale martorilor, notează DPA.

O comisie specială numită "Epaulette" ("Epolet") după unul dintre obiectele prădate, continuă investigațiile.

Potrivit raportului comisiei, există suspiciuni inițiale rezonabile ce privesc 40 alți suspecți, inclusiv patru agenți de securitate și alți patru posibili complici care i-au ajutat pe răufăcători.

Directoarea generală a Colecțiilor de artă din Dresda (SKD), Marion Ackermann, a declarat că bijuteriile furate din "Seiful Verde" nu pot fi comercializate. "Piesele au fost făcute cunoscute în întreaga lume" și nu pot fi vândute, a spus ea vineri la postul de radio Bayern 2. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău