Germania a început implementarea controalelor extinse la frontieră pentru a controla migrația

  • 16 Septembrie 12:22
Germania a început implementarea controalelor extinse la frontieră pentru a controla migrația

Începând de astăzi, 16 septembrie, poliția germană va monitoriza toate frontierele terestre ale țării. Până acum, erau controlați doar călătorii care intrau în țară pe la frontierele terestre estice și sudice. Acum, pentru cel puțin următoarele șase luni, vor fi monitorizate și frontierele nordice și vestice. Aceasta include punctele de trecere a frontierei cu Danemarca, Țările de Jos, Belgia, Luxemburg și Franța, transmite DW.

Germania este situată în centrul Spațiului Schengen, care cuprinde 29 de țări europene care au abolit controalele la frontierele interne, pașapoartele fiind necesare doar la frontierele externe și pe aeroporturi.

Noile controale la frontieră ar putea duce la perturbări în circulația persoanelor și a bunurilor. Premierul polonez Donald Tusk a acuzat Germania că pune în pericol întregul sistem Schengen prin noile sale controale cuprinzătoare, scrie G4media

Schengen: Controalele - „ultima soluție”

De regulă, controalele la frontierele interne din Spațiul Schengen sunt efectuate numai în anumite condiții. Cu toate acestea, statele membre sunt singurele care decid dacă aceste condiții au fost îndeplinite, iar apoi sunt obligate doar să notifice Comisia Europeană de la Bruxelles.

Uniunea Europeană poate emite o mustrare pentru astfel de controale la frontieră, dar nu a făcut-o niciodată până acum. Mai degrabă, aceasta se limitează, în general, la a sublinia că controalele la frontieră ar trebui să rămână „ultima soluție”, după cum a afirmat recent purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Anitta Hipper.

În plus, controalele ar trebui să fie temporare și să dureze cel mult trei ani, în conformitate cu Codul frontierelor Schengen recent modificat.

Ministrul german de interne, Nancy Faeserh, a justificat decizia Germaniei invocând un sistem de azil supraîncărcat și un număr mare de migranți ilegali.

Sute de excepții în tot spațiul Schengen

Germania nu este singura care și-a extins controalele la frontiere în ultimii ani. Alte opt state membre Schengen efectuează în prezent controale la frontiere.

Din 2006, au existat în total 441 de notificări ale măsurilor de control în statele Schengen, Franța fiind în frunte. De la atacurile teroriste islamiste din 2015 și 2016, guvernul francez și-a rezervat dreptul de a controla permanent toate frontierele terestre. Aceste controale au fost prelungite în mod repetat, cu justificări schimbătoare, cum ar fi amenințarea teroristă, presiunea migrației, spionajul rusesc sau evenimente sportive majore.

Germania controlează, de asemenea, frontiera cu vecinul său din sud, Austria, din 2015, afirmând că dorește să reducă riscul de terorism și numărul de solicitanți de azil care intră în țară. Austria folosește aceleași justificări pentru a-și controla frontierele cu Slovacia, Republica Cehă, Ungaria și Slovenia.

Controalele la frontieră au atins apogeul în timpul pandemiei COVID-19 de acum patru ani, când aproape toate țările din Europa Centrală au încercat să combată răspândirea virusului prin intermediul controalelor pașapoartelor și al închiderii parțiale a frontierelor. Aceste eforturi au creat blocaje lungi în trafic și resentimente în rândul navetiștilor și al transportatorilor de mărfuri.

Controale aleatorii pe autostrăzi

Potrivit ministrului de interne al landului Bavaria, Joachim Herrmann, controalele între sudul Germaniei și Austria, de exemplu, vor fi limitate la controale vizuale și aleatorii pe autostrăzi. Aceasta înseamnă că nu toți călătorii trebuie să își prezinte pașapoartele.

În schimb, doar vehiculele care par suspecte vor fi scoase din trafic. Controalele pe drumurile principale sunt, de asemenea, posibile, a declarat Hermann, deși nu 24 de ore din 24.

Un sindicat al poliției germane s-a plâns de faptul că poliția nu are personalul necesar pentru a efectua controale consecvente pe drumurile secundare, afirmând că forțele sunt deja suprasolicitate și că sunt necesari 5.000 de ofițeri suplimentari pentru a îndeplini sarcinile de control.

Conducerea poliției federale nu este însă de acord, iar Ministerul de Interne al Germaniei insistă că există suficiente forțe disponibile.

Potrivit poliției federale, între ianuarie și iulie 2024, 34.000 de persoane au încercat să intre în Germania. Aproximativ 17.000 nu au fost admise direct la frontieră. Ceilalți au primit permisiunea de a intra și sunt în curs de procesare în temeiul Regulamentului Dublin.

Prin comparație, anul trecut, poliția federală a reținut la frontieră 127 000 de persoane care doreau să intre în Germania fără permisiune. Un sfert dintre acestea au fost refuzate să intre direct la frontieră. Nu este clar cât de mare este numărul încercărilor nedeclarate de a intra în țară și câte persoane ar fi putut fi oprite cu mai multe controale la frontieră.

Ungaria jubilează

Ungaria, care deține în prezent președinția Consiliului UE, a emis o declarație disprețuitoare cu privire la controalele de frontieră germane prin intermediul biroului purtătorului de cuvânt al guvernului său. De ani de zile, Ungaria a fost criticată pentru poziția sa dură împotriva migrației ilegale, se arată în declarația purtătorului de cuvânt Zoltan Kovacs.

Dar acum, când Germania își anunță planul de a reintroduce controalele la frontierele interne, se pare că cei care au respins cândva abordarea noastră au închis cercul. Ciudat cum câțiva ani – și o criză a migrației – pot schimba mentalitățile, nu-i așa?

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Mon
14
Tue
15
Wed
16
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău