Germania a aprobat controversatele exporturi militare către Arabia Saudită

  • 12 Aprilie 2019 18:55
Germania a aprobat controversatele exporturi militare către Arabia Saudită

Consiliul Federal de Securitate al Germaniei a aprobat livrările de componente militare către Franța pentru eventuala lor vânzare către Arabia Saudită, la două săptămâni după relaxarea restricțiilor asupra exporturilor militare către regatul saudit, a anunțat vineri ministrul german al Economiei, Peter Altmaier, informează agenția dpa, citată de Agerpres.

Potrivit unei scrisori a lui Altmaier adresată Comisiei pentru Economie din Parlamentul german, Consiliul pentru Securitate, care s-a întrunit în secret, a aprobat nouă livrări de componente către șase țări.

După ce a impus o interdicție totală asupra exporturilor militare către Arabia Saudită în noiembrie, la sfârșitul lunii trecute guvernul german a relaxat restricțiile asupra livrărilor de componente militare către țări care fac exporturi către Arabia Saudită. Decizia a urmat unor proteste exprimate de Franța și de Marea Britanie.

Parisul și Londra s-au plâns că interdicția Berlinului asupra vânzărilor de arme către Arabia Saudită afectează în special proiectele comune și împiedică exportul de arme produse cu componente germane.

Interdicția asupra produselor sută la sută germane rămâne în vigoare până la sfârșitul lui septembrie. Această interdicție a fost impusă după asasinarea jurnalistului disident Jamal Khashoggi în octombrie, având legătură și cu implicarea Arabiei Saudite în războiul civil din Yemen.

De asemenea, au fost acordate trei permise de exporturi către Emiratele Arabe Unite (EAU), implicată la rândul său în conflictul din Yemen, se mai spune în scrisoarea lui Altmaier.

În luna martie anul trecut, coaliția guvernamentală germană a impus o interdicție parțială asupra exporturilor de arme către țările implicate în conflict, exceptând exporturile care au fost deja convenite.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău