Germania: Primul târg al locurilor de muncă pentru migranți

  • 29 Februarie 2016 23:42
Germania: Primul târg al locurilor de muncă pentru migranți

Circa 4.000 de migranți ajunși în Germania au venit luni, 29 februarie, la Berlin la primul târg al locurilor de muncă organizat în cadrul eforturilor de a-i integra în societatea germană, relatează agenția EFE.

Cele 211 companii participante le-au oferit circa o mie de locuri de muncă în mai multe domenii, inclusiv activități industriale sau în sectorul HORECA, dar și cursuri de formare profesională.

Dar cu toate că migranții prezenți la acest eveniment au arătat că sunt interesați să se angajeze, contactul lor direct cu companiile locale a evidențiat și obstacolele integrării pe piața muncii, cum ar fi lipsa calificărilor cerute ori necunoașterea limbii germane. Unele companii au apelat chiar la translatori de limba engleză pentru a putea comunica cu ei, iar altele le-au arătat desene cu instalatori, infirmieri sau electricieni, pentru ca solicitanții de azil să înțeleagă mai ușor care sunt posturile oferite. 

Un refugiat palestinian, stabilit de opt luni la Berlin, a declarat agenției EFE că învățarea rapidă a limbii germane este o mare problemă pentru solicitanții de azil, opinie împărtășită și de alți interlocutori din rândul migranților.

Anul trecut au sosit în Germania aproape 1,1 milioane de migranți proveniți mai ales din Orientul Mijlociu, Africa și Asia. Guvernul condus de cancelarul Angela Merkel și mediul de afaceri german au impulsionat adoptarea unui set de măsuri menite să înlesnească integrarea lor pe piața muncii, afectată de lipsa de forță de muncă ce rezultă în urma ratei reduse a natalității și a îmbătrânirii populației germane.

Învățarea limbii germane și participarea la programe de formare profesională sunt principalii piloni ai politicii de integrare a migranților. Prin urmare, Oficiul Federal al Forței de Muncă le-a oferit cursuri de învățare a limbii germane, la care până la jumătatea lunii ianuarie s-au înscris circa 220.000 de solicitanți de azil.

Totuși, potrivit unui document publicat la sfârșitul anului trecut de cotidianul Bild, mulți migranți sunt pur și simplu analfabeți și nici cei care vor reuși să învețe limba germană nu au garanția că vor fi integrați pe piața muncii. 

Conform estimărilor Camerei de Comerț și Industrie a Germaniei (DIHK), cele mai mari șanse să-și găsească un loc de muncă le au cei necalificați, întrucât nemții ocolesc slujbele slab calificate și implicit prost remunerate. 

Însă există numeroase posturi și pentru cei care au o calificare într-un anumit domeniu, cum ar fi cazul medicilor, la târgul de luni participând de altfel mai mulți sirieni licențiați în medicină. Dar în cazul lor, pe lângă condiția de a vorbi limba germană, apare și problema recunoașterii calificărilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău