Georgia: Regiunea separatistă Abhazia anunță că nu intenționează să se alipească Rusiei

  • 31 Martie 2022 12:35
Georgia: Regiunea separatistă Abhazia anunță că nu intenționează să se alipească Rusiei

Abhazia, regiunea separatistă prorusă din Georgia, nu intenționează să se alipească Rusiei, au declarat reprezenetanți ai acestei republici, după ce regiunea vecină Osetia de Sud a anunțat că va întreprinde pași în această direcție, informează joi Reuters, potrivit Agerpres.

Moscova a recunoscut independența atât a Osetiei de Sud, cât și a Abhaziei, după războiul cu Georgia din 2008. Federația Rusă are staționați mii de militari în ambele regiuni și acordă sprijin financiar substanțial.

"Rusia este partenerul nostru strategic, un stat drag și apropiat, însă noi, în republică (Abhazia), nu avem intenția să ne unim cu Federația Rusă", a declarat miercuri președintele parlamentului abhaz, Valeri Kvarhia, pentru agenția de presă Interfax.

Un alt oficial din Abhazia, secretarul Consiliului de Securitate, Serghei Șamba, a declarat pentru agenția de presă TASS că regiunea susține aspirațiile Osetiei de Sud, dar că Abhazia nu împărtășește obiectivul ei de a se alipi Rusiei.

Osetia de Sud plănuiește să organizeze un referendum pe tema alipirii la Rusia, după alegerile regionale programate să aibă loc pe 10 aprilie, a informat agenția de presă RAI Novosti.

Moscova a folosit recunoașterea diplomatică drept un instrument pentru menținerea unei prezențe armate în regiunile separatiste din fosta Uniune Sovietică, pe care le consideră parte din sfera ei de influență, notează Reuters.

În Ucraina, sprijinul îndelungat al Rusiei față de separatiștii înarmați din regiunile Donețk și Lugansk din est au constituit o platformă pentru a lansa, pe 24 februarie, o invazie la scară mare asupra teritoriului ucrainean, denumită de Moscova "operațiune militară specială". 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău