Georgia | O nouă manifestație pro-europeană așteptată la Tbilisi

  • 03 Iulie 2022 18:28
Georgia | O nouă manifestație pro-europeană așteptată la Tbilisi

Activiștii pro-europeni organizează duminică un alt miting mare la Tbilisi, capitala Georgiei, pentru a cere demisia guvernului acuzat că a eșuat în a obține statutul de candidat la UE, transmite AFP, citată de news.ro.

La sfârșitul lui iunie, Uniunea Europeană nu a acordat acestei foste republici sovietice din Caucaz, țintă în 2008 a unei ofensive a armatei ruse, statutul de candidat și a cerut reforme importante în prealabil. 

Prin urmare, mai multe zeci de mii de persoane, la apelul tuturor formațiunilor politice de opoziție, au manifestat contra partidului aflat la putere, Visul Georgian, acuzat de derivă autoritară și că a deteriorat relația cu Bruxelles-ul. 

Organizatorii acestor manifestări au cerut fondatorului partidului Visul Georgian, miliardarului Bidzina Ivanichvili, să renunțe la putere. El este considerat cel mai puternic om din țară, chiar dacă nu are funcție politică oficială. 

 

"Cerem ca oligarhul Bidzina Ivanichvili să renunțe la puterea executivă și transferul, respectând Constituția, unui guvern de uniune națională", au afirmat ei, sâmbătă, într-un mesaj pe Facebook. 

Potrivit activiștilor, un nou guvern trebuie "să realizează reformele solicitate de UE și care ne vor aduce automat statutul de candidat la aderarea la UE". 

Potrivit sursei citate, Georgia, țară cu ieșire la Marea Neagră și cunoscută pentru gastronomie și peisajele muntoase, a cerut aderarea la UE în același timp cu Ucraina și Moldova, alte două țări foste sovietice, la câteva zile după atacul Kremlinului contra Ucrainei pe 24 februarie. 

Pe 23 iunie, liderii europeni au acordat acest statutu Kievului și CHișinăului, dar nu și pentru Tbilisi, în timp ce a recunoscut "perspectiva europeană" a Georgiei, un anunț salutat ca "istoric" de președintele georgian Salome Zurabishvili.

Bruxelles-ul solicită autorităților de la Tbilisi reforme pentru a consolida justiția, libertatea presei, sistemul electoral și lupta împotriva oligarhilor, într-o țară zguduită în mod regulat de crizele politice.

Prim-ministrul Irakli Garibachvili, din partidul Visul Georgian, a asigurat că guvernul său a fost "mobilizat" pentru a realiza aceste reforme și a obține statutul de candidat "cât mai curând posibil".

Georgia își dorește de ani de zile să adere la UE și NATO. Pe fondul acestor ambiții, a fost atacată în 2008 de Rusia care a recunoscut imediat independența a două teritorii separatiste georgiene.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău