Georgia: Ex-președintele încarcerat Mihail Saakașvili, intrat de două ori în greva foamei, riscă să moară, potrivit unor medici

  • 06 Mai 2022 14:36
Georgia: Ex-președintele încarcerat Mihail Saakașvili, intrat de două ori în greva foamei, riscă să moară, potrivit unor medici

Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili, a cărui sănătate a fost fragilizată de două greve ale foamei, riscă să moară dacă nu va primi îngrijiri adecvate, au avertizat vineri medici care l-au examinat în închisoare, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Saakașvili, în vârstă de 54 ani, a refuzat primă dată să se alimenteze timp de 50 de zile, apoi 20 de zile, pentru a denunța trimiterea sa în închisoare în urma unei condamnări pentru abuz de putere.

Vineri, un grup de medici independenți care l-a examinat pe Saakașvili în închisoare a concluzionat că acesta suferă de encefalopatie Wernicke, o tulburare neurologică severă, de anorexie și de stres post-traumatic.

Dacă fostul președinte nu va fi transferat de urgență într-un spital unde nu va mai fi supus unor 'factori de stres', riscă, potrivit medicilor, să dezvolte complicații neurologice putând cauza disfuncția mai multor organe și conduce la un 'rezultat fatal'.

Autoritățile georgiene au minimalizat până acum preocupările exprimate de medici și de susținători ai fostului președinte pro-occidental.

Liderul partidului la putere 'Visul georgian', Irakli Kobahidze, a declarat în cursul săptămânii că Saakașvili 'nu este mulțumit de scăderea nivelului său de viață de când este încarcerat'.

'Nu trebuie decât să mănânce câteva ouă și brânză proaspătă, și totul va reintra în ordine', a adăugat el.

Mihail Saakașvili, care a condus Georgia din 2004 până în 2013, a fost arestat și apoi închis în octombrie 2021 la revenirea în țară după câțiva ani de exil.

Arestarea sa a exacerbat o criză politică izbucnită după alegerile legislative din 2020, câștigate la mică diferență de partidul la putere și pe care opoziția le-a considerat fraudate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău