Geneva se pregătește intens pentru summitul Biden-Putin de luna viitoare

  • 26 Mai 2021 18:16
Geneva se pregătește intens pentru summitul Biden-Putin de luna viitoare

Anunțul că va găzdui un summit prezidențial SUA-Rusia luna viitoare a determinat orașul elvețian Geneva să ia măsuri organizatorice la viteză maximă, cu oficiali care deja de miercuri făceau pregătiri pentru a garanta că securitatea va fi la cel mai ridicat nivel, notează DPA, citat de AGERPRES.

Aproximativ 1.000 de membri ai forțelor de securitate vor fi la dispoziție când președintele american Joe Biden și președintele rus Vladimir Putin se vor întâlni la 16 iunie, a declarat șeful de echipă Laurent Canel pentru postul elvețian de televiziune SRF.

Întâlnirea va face parte din prima călătorie a lui Biden în Europa ca președinte al SUA.

El este deja pregătit să participe la reuniunile NATO și G7 în timp ce se va afla în străinătate.

Geneva are o istorie ca gazdă a întâlnirilor-cheie. În 1985, a fost locul unui summit între președintele american de atunci, Ronald Reagan, și liderul Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov.

Aici se află de asemenea sediul instituțiilor ONU în Europa, ceea ce înseamnă că orașul este bine populat în ceea ce privește misiunile diplomatice.

Chiar în ultimele luni, a fost locul discuțiilor de pace libiene, al negocierilor privind soarta Ciprului, al convorbirilor despre o constituție siriană și despre programele nucleare ale Iranului.

Cu toate acestea, pandemia a forțat multe astfel de reuniuni să se mute în mare parte online, ceea ce înseamnă că orașul speră să-și reia locul de capitală a diplomației odată cu summitul.

"Summitul va restabili la Geneva ceea ce a pierdut în timpul coronavirusului: rolul său internațional", a declarat Anne Emery-Torracinta, premier al cantonului, în comentarii la radio RTS.

"Avem multă experiență cu aceste tipuri de întâlniri", a spus directorul turismului local, Adrien Genier, pentru SRF, adăugând: "Ne vom descurca".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:2,06 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău