Generalul Kirilo Budanov susține că FSB-ul a primit ordin să-l asasineze pe Prigojin: Vom vedea ce se întâmplă

  • 30 Iunie 2023 14:10
Generalul Kirilo Budanov susține că FSB-ul a primit ordin să-l asasineze pe Prigojin: Vom vedea ce se întâmplă

Generalul Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații militare (GUR) al Ucrainei, afirmă că FSB-ul a primit ordin de a-l asasina pe Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, după rebeliunea militară care a subminat autoritatea președintelui Vladimir Putin, scrie hotnews.ro.

„Avem informații că FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei) a fost însărcinat să îl asasineze. Vor reuși să facă asta? Vom vedea în timp”, a răspuns el într-un interviu acordat site-ului The Drive după ce a fost întrebat de soarta lui Prigojin după ce acesta a ajuns în Belarus.

„În orice caz, toate posibilele tentative de asasinat nu vor fi rapide. Le va lua ceva timp să stabilească abordările adecvate și ajunge în punctul de a fi pregătiți pentru o operațiune uriașă”, a adăugat el, subliniind încă o dată că nu este clar că agenții FSB vor reuși să facă acest lucru.

Se crede că generalul Budanov a fost la rândul său ținta a cel puțin 10 tentative de asasinat ale FSB-ului până la începutul acestui an.

La jumătatea lunii iunie presa rusă a scris că acesta a fost rănit grav într-o lovitură cu rachete asupra clădirii în care se află biroul său și că a fost transferat de urgență la un spital din Germania.

După mai multe zile în care el nu a fost văzut în spațiul public, GUR a publicat o înregistrare video cu un mesaj al acestuia pe 20 iunie.

Generalul Budanov spune că Prigojin ar fi putut provoca un război civil în Rusia

Întrebat de jurnaliștii de la The Drive dacă încă este de părere că Vladimir Putin nu va supraviețui războiului, după ce a făcut comentarii în acest sens în luna noiembrie a anului trecut, șeful serviciului de informații militare a Ucrainei a răspuns:

„Dacă domnul Prigojin și-ar fi dus la capăt planul inițial, Rusia ar fi fost divizată în cel puțin două părți până acum, dar, întrucât asta nu s-a întâmplat, va trebui să așteptăm să vedem ce urmează”.

„Fiindcă dacă Prigojin ar fi intrat într-un Kremlin gol în acea zi, el ar fi arătat publicului rus că Kremlinul este gol. Nu există miniștri. Nu sunt nici oficiali de rang înalt acolo. Au scăpat cu toții și ar fi demonstrat că nu există nicio autoritate la putere în Rusia”, a speculat el.

Budanov afirmă că de cealaltă parte unii oficiali refugiați la Sankt Petersburg și în alte orașe ale țării ar fi început să pretindă că ei exercită puterea legitimă, situație care ar fi dus la divizarea țării.

„Dar dat fiind faptul că ei [Kremlinul și Prigojin] au reușit să ajungă la o înțelegere, lucru pe care l-au făcut, acest lucru a acordat timp conducerii Rusiei, autorităților ruse. Cu toate acestea, poziția lor ca un pilon atotputernic al puterii a fost cu mult subminat de acțiunile lui Prigojin și nu va mai fi niciodată la fel”, a mai spus șeful GUR.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău