Generalul Ben Hodges: Rusia nu va lupta împotriva NATO. Dar n-are nicio problemă să folosească forța împotriva R.Moldova, Ucrainei și Georgiei

  • 20 Aprilie 2021 11:30
Generalul Ben Hodges: Rusia nu va lupta împotriva NATO. Dar n-are nicio problemă să folosească forța împotriva R.Moldova, Ucrainei și Georgiei

Generalul american (r.) Ben Hodges, fostul comandant al trupelor Statelor Unite ale Americii din Europa, a vorbit despre criza din regiune și atrage atenția că noua Cortină de Fier este de-a lungul Mării Negre, scrie defenseromania.ro.

Potrivit sursei citate, Generalul american spune că Federația Rusă își dorește să controleze linia costieră a Ucrainei, de la Odesa, până în Crimeea, apoi Azov și să izoleze Ucraina de Marea Neagră. Capătul celălalt de linie ar fi Transnistria, unde Rusia are peste 2.000 de soldați. 

Ben Hodges e de părere că Rusia face un calcul greșit în cazul în care are impresia că Occidentul va sta din nou cu mâinile încrucișate. Într-un interviu acordat postului de televiziune Digi 24, generalul american a mai adăugat că Federația Rusă și-ar dori să se învecineze cu România, dar nu crede că acest lucru va fi posibil.

Totodată, generalul american spune că Rusia va evita orice confruntare militară cu NATO, dar nu va avea nicio problemă să folosească forța împotriva unor state precum Ucraina, Georgia sau Republica Moldova.

„Cred că lor le-ar plăcea asta, dar nu mă aștept la asta”, a răspuns Ben Hodges, în momentul în care a fost întrebat dacă ne putem aștepta ca Federația Rusă să ajungă la granițele României.

Rusia nu va lupta împotriva NATO. Dar nu are nicio problemă să folosească forța împotriva Republicii Moldova, Ucrainei sau Georgiei

„Cred însă că Rusia vrea să controleze întreaga linie costieră a Ucrainei, de la Odesa, până în Crimeea, apoi Azov. Vor să izoleze Ucraina de Marea Neagră și apoi să controleze regiunea, să își extindă abilitatea de a controla regiunea Mării Negre. Fără niciun dubiu își doresc asta. Acesta este motivul pentru care au peste 2.000 de soldați în Transnistria, pentru că este capătul opus al liniei”, a mai afirmat generalul american.

Dar cred că ar fi un calcul foarte greșit al Kremlinului să presupună că Vestul nu va face nimic, cum am făcut înainte. Dacă vor considera că Germania și Franța nu vor face nimic, că SUA doar vorbește și că de fapt, suntem interesați mai degrabă de China, cred că o să persiste în greșeală.

Aș spune așa: este noua Cortină de Fier de-a lungul Mării Negre. Rusia nu vrea să folosească forța împotriva unei țări NATO. Nu vor să lupte împotriva NATO. Dar n-au nicio problemă să folosească forța împotriva Moldovei, Ucrainei și Georgiei”, a mai adăugat generalul Ben Hodges.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
16,7
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:2,06 m/s
Wed
12
Thu
13
Fri
17
Sat
20
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău