Generalul american Ben Hodges: După mine, România,reprezintă centrul de greutate pentru NATO în regiunea Mării Negre

  • 12 Aprilie 2021 10:24
Generalul american Ben Hodges: După mine, România,reprezintă centrul de greutate pentru NATO în regiunea Mării Negre

România reprezintă centrul de greutate pentru NATO în regiunea Mării Negre. De această părere este generalul american Ben Hodges, Comandat al Armatei SUA în Europa în anii 2014-2018, Comandant al forțelor terestre aliate NATO în anii 2012-2014.

Într-un interviu EXCLUSIV pentru emisiunea CONEXIUNI de la TVR MOLDOVA Let. Gen. rt. Ben Hodges a declarat: „După mine, România, de fapt, reprezintă centrul de greutate pentru NATO în această regiune, și, de asemenea, pentru relațiile bilaterale cu SUA. Acest rol ar trebui să aparțină Turciei, așa cum am discutat mai înainte, dar la moment nu e o soluție fezabilă, așa că aliații noștri din România, pe lângă faptul că au fost aliați buni în Afganistan și Irak, fac totul posibil pentru a se pregăti să preia această responsabilitate, atât din punct de vedere al amplasării sale geografice, cât și a conducerii, dar și eforturile de modernizare și o populație foarte talentată de tineri. Presupun că România va deveni centrul nostru de gravitate pentru mulți ani înainte, nu doar pentru forțele armate ale SUA, dar și pentru investiții în această regiune. Eu cred că investițiile economice sunt la fel de importante ca și cele militare, astfel încât tinerii să dorească să rămână în România și să își construiască viitorul acolo.”

Pentru a stopa agresiunea rusă în această regiune, generalul american consideră că este nevoie de o Europă prosperă și puternică.

„O Europă prosperă, stabilă și sigură întotdeauna va fi parte a intereselor strategice ale Statelor Unite. Relațiile economice între SUA și Uniunea Europeană, de exemplu, reprezintă cel mai mare parteneriat între noi. Deci, chiar și în situația când Germania, Franța, Polonia, România nu vor plăti nici un bănuț pentru apărare, este în interesul nostru ca Europa să rămână stabilă, sigură și prosperă, și acest lucru nu se va schimba niciodată. Desigur, fiecare președinte a îndemnat aliații din Europa să depună mai multe eforturi și atenție, și acest lucru rămâne valabil și pentru Președintele Biden, așa cum a fost pentru Președintele Trump, Președintele Obama și Președintele Bush. Însă un scop strategic pe termen lung pentru SUA va fi, de sigur, China, și noi ne vom axa atenția din ce în ce mai mult pe această direcție, ceea ce nu înseamnă că Europa va deveni neimportantă. Noi continuăm să avem nevoie de o Europă prosperă, stabilă și sigură, dar avem nevoie de un pilon european puternic pentru a ne continua eforturile de a stopa agresiunea Kremlinului, în timp ce ne preocupăm de China. Mă bucur că administrația Biden a decis să facă acest subiect o prioritate, de a avea alianțe și parteneriate puternice. Și în special, eu anticipez o atenție sporită pentru regiunea Mării Negre, deoarece acest loc cu adevărat se transformă într-o scenă de competiție între marile puteri și Kremlinul”, a adăugat Let. Gen. rt. Ben Hodges.

Referindu-se la rolul Turciei în regiune, Ben Hodges a menționat: „O întrebare foarte bună. Desigur, gândirea strategică e concentrată asupra hărții și a intereselor strategice, iar Turcia se află în mijlocul unui număr mare de interese strategice. Problema constă în faptul că de foarte mult timp pe hărțile noastre Turcia și Marea Neagră este plasată în colțul de jos din dreapta. Dar dacă mișcăm harta astfel încât această regiune să fie în centru, se vor schimba și viziunile noastre asupra Regiunii Mării Negre și a Turciei, nu doar pentru a ajuta să controlăm Federația Rusă și în special flota sa din Marea Neagră, dar și ca un zid de apărare împotriva Iranului, precum și pentru facilitarea căilor de comerț între Est și Vest, adică Europa și Asia. Deci, Turcia joacă un rol foarte important. As putea spune că regimurile se schimbă, dar geografia nu se schimbă și, evident, este foarte dificil de lucrat cu Erdogan și administrația sa la acest moment, chiar ieri am citit că au reținut câțiva amirali în demisie pentru că au îndrăznit să critice proiectul Marelui Canal din Istanbul. Așa dar, vedem că în Turcia sunt probleme grave care ne preocupă, dar, totuși, este bai bine să avem o Alianță NATO cu Turcia, decât fără Turcia, și cred că trebuie să ne gândim cum să reconstruim încrederea fără aliații din Turcia.”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău