Generalii, simboluri ale pierderilor severe ale Rusiei în Ucraina (France Presse)
-
28 Martie 2022 20:08
Amploarea pierderilor ruse în Ucraina, chiar dacă cifrele nu sunt verificate, atinge proporții considerabile, simbolizate printr-un fenomen constatat din primele zile ale conflictului: moartea a numeroși generali și ofițeri superiori, comentează luni France Presse, potrivit Agerpres.
Ucraina a anunțat vineri eliminarea comandantului Armatei a 49-a din Districtul Militar Sud al Rusiei, generalul Iakov Rezanțev, care este - potrivit Kievului - cel de-al șaptelea ofițer de acest rang ucis de la începutul războiului.
Moartea lui Andrei Palii, comandantul adjunct al Flotei ruse din Marea Neagră, în cursul luptei din jurul orașului Mariupol (sud-est), a fost confirmată de către guvernatorul Crimeii (anexate de Rusia), Mihail Razvojaiev.
Consilierul președintelui ucrainean, Mihailo Podoliak, aprecia săptămâna trecută drept 'extraordinară' rata de mortalitate în rândul ofițerilor ruși, văzând în aceasta un semn că armata Moscovei este 'complet nepregătită '. 'Zeci de ofițeri de rang mediu (locotenenți, căpitani - n.r.) au fost uciși', a afirmat el.
Mass-media, citând comunicații rusești interceptate de către ucraineni, relevă chiar asasinarea unui ofițer rus de către proprii soldați foarte supărați de ceea ce se întâmplă.
Moscova nu a recunoscut decât pierderea unui singur general. Unele surse evocă 15. Verificări independente sunt imposibil de realizat în acest stadiu.
'Mă uit la aceste cifre cu mare prudență', declară pentru AFP Colin Clarke, director de cercetare pentru Soufan Center, un think-tank cu sediul la New York. 'Dar fie că vorbim de 5 sau de 15, simplul fapt că ei pierd generali demonstrează că lanțul de comandă și de control rusesc este extrem de slab', apreciază el.
Analiști occidentali și experți militari sunt unanimi în ceea ce privește concluzia că prima fază a războiului a fost, per ansamblu, ratată de Rusia.
Fosta armată roșie, încă precedată de o reputație măgulitoare, a demonstrat mari slăbiciuni în ceea ce privește calitatea serviciului său de informații, logistica sa și rătăcirile sale tactice. Toate aceste erori 'îi obligă pe comandanți să meargă foarte în față pe linia de contact', constată un înalt responsabil militar francez.
Conform ipotezei sale, 'ordinele sunt greșit înțelese sau primite greșit, unitățile nu se subordonează sau există o problemă majoră de moral care îi obligă pe generali să meargă în față'. Și confirmă o probabilă strategie ucraineană: 'E destul de deștept. Când vrei să dezorganizezi un lanț de comandă, țintești șefii!'
Sarcina pare cu atât mai accesibilă cu cât armata rusă folosește instrumente de comunicare care sunt ușor interceptate de adversarul lor. Unitățile Moscovei 'nu acordă atenția cuvenită procedeelor de securitate informatică și sunt ușor de interceptat', declară Alexander Grinberg, analist la Institutul pentru Securitate și Strategie din Ierusalim (JISS).
Pe teren, responsabilii operaționali sunt practic identificabili cu ochiul liber, adaugă el, confirmând constatările altor surse.
Vehiculul comandantului este recunoscut după 'antenele sale și alte vehicule care îl protejează. În acest mod identifici postul tactic de comandă', explică el. Ucrainenii pot atunci 'ținti cu o rachetă antitanc sau, și mai bine, cu o dronă de atac', adaugă expertul.
Observatorii occidentali subliniază că Kremlinul nu pare să acorde mare atenție pierderilor umane, iar cultura militară rusă, încă marcată de moștenirea sovietică, se bazează în mod tradițional pe puterea sa cantitativă.
'Pierderile nu sunt un obstacol. Uzura nu-l oprește pe Putin', afirmă un diplomat occidental. Dar întrebarea se pune diferit pentru lanțul de comandă. Pentru că, chiar dacă armata rusă are un număr mare de generali, ei nu pot fi înlocuiți la infinit.
'Cifrele contează, în special în privința ofițerilor superiori', afirmă Colin Clarke.
'Faptul că Putin sacrifică recruți și mercenari drept carne de tun este un lucru, dar, dacă informațiile sunt exacte' cu privire la aceste pierderi de nivel foarte înalt, 'informația va ajunge la opinia publică și va provoca bătăi de cap elitei ruse', apreciază el.
Moscova nu a făcut niciun fel de comentarii cu privire la aceste întrebări. Faptul că nicio dezmințire nu a fost publicată este considerat de unele surse drept o confirmare de facto.
Leonid Volkov, un aliat apropiat al opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi, afirmă că nicio media rusă nu a menționat funeraliile de la 16 martie ale generalului Vitali Gherasimov, ucis în primele zile ale conflictului. Acesta ar fi fost înmormântat fără ca numele său să apară pe mormânt, a spus el.