Generali ruși, uciși în Ucraina cu ajutorul informațiilor primite de la serviciile secrete americane (NYT)

  • 05 Mai 09:45
Generali ruși, uciși în Ucraina cu ajutorul informațiilor primite de la serviciile secrete americane (NYT)

Informațiile operative furnizate de SUA armatei ucrainene au permis eliminarea mai multor generali ruși în apropierea frontului din Ucraina, a dezvăluit miercuri publicația New York Times, citând surse anonime din cadrul serviciilor de informații americane.

Citând mai mulți înalți responsabili americani, cotidianul american a scris că, dintre cei 12 generali uciși de forțele ucrainene, „mulți” au fost localizați cu ajutorul serviciilor de informații americane, scrie digi24.ro.

Consiliul de Securitate Națională din SUA (NSC) a calificat drept „iresponsabilă” afirmația potrivit căreia Statele Unite ar fi ajutat Ucraina să ucidă generali ruși.

„SUA furnizează informații operative referitoare la situația de pe câmpul de luptă pentru a-i ajuta pe ucraineni să-și apere țara”, a declarat Adrienne Watson, purtătoare de cuvânt a NSC, într-un răspuns pentru AFP, potrivit Agerpres.

„Noi nu furnizăm informații ale serviciilor secrete cu intenția de a ucide generali ruși”, a subliniat ea.

Controversă privindu-l pe generalul Gherasimov

Eforturile Washingtonului în domeniul informațiilor cu scopul de a ajuta Ucraina cât mai mult posibil în luptă se concentrează în special pe „localizare” și alte detalii privind stabilirea locului unde se află „cartierele generale mobile ale armatei ruse, care se deplasează cu regularitate”, a relatat New York Times.

Pentagonul a comunicat oficial luni că șeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, se aflase timp „de câteva zile” săptămâna trecută pe frontul din regiunea Donbas, în estul Ucrainei, sugerând astfel că cei mai înalți responsabili ai armatei ruse se află practic foarte aproape de luptele din teren.

Dar Pentagonul nu a confirmat zvonurile privind rănirea generalului Valeri Gherasimov, după cum au relatat unele media, citând oficiali ucraineni.

Un consilier al ministrului de interne ucrainean afirmase duminica trecută că numeroși ofițeri ruși au fost loviți de o „explozie” la comandamentul forțelor ruse din Izium, în estul Ucrainei, adăugând că șeful Statului Major al armatei ruse se afla la fața locului. Un alt responsabil ucrainean a afirmat totuși că acesta nu a fost rănit.

Generali ruși uciși în Ucraina

Ucrainenii au susținut de mai multe ori că au ucis generali ruși pe teren de la începutul invaziei în Ucraina la 24 februarie, notează AFP.

La începutul lunii martie, municipalitatea orașului-port Novorossiisk, din sudul Rusiei, a confirmat, de exemplu, că generalul Andrei Suhovețki, comandantul adjunct al Armatei a 41-a, a murit ca un „erou” în Ucraina.

Asistența americană pentru Ucraina în domeniul informațiilor, de care Washingtonul nu face paradă, se adaugă echipamentelor militare de miliarde de dolari livrate - într-un mod mai transparent - armatei ucrainene, între care arme antitanc, muniții și, mai recent, piese de artilerie grea, elicoptere și drone.

„Vrem să vedem Rusia slăbită într-o asemenea măsură încât să nu mai poată face astfel de lucruri precum invazia în Ucraina”, a declarat ministrul american al apărării, Lloyd Austin, la 25 aprilie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
21,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:7,16 m/s
Fri
22
Sat
23
Sun
23
Mon
22
Tue
20
Arhivă Radio Chișinău