General român despre tensiunile dintre SUA și IRAN: România pleacă de la premisa că e membru NATO și UE

  • 10 Ianuarie 2020 15:08
General român despre tensiunile dintre SUA și IRAN: România pleacă de la premisa că e membru NATO și UE

Escaladarea tensiunilor dintre Statele Unite și Iran nu pune în pericol activitatea bazei de la Deveselu și nici România.

Declarația a fost făcută de generalul în rezervă Virgil Bălăceanu, fost șef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei, pentru Radio Europa Liberă.

Potrivit generalului român, conflictul respectă logica răspunsului proporțional. Scutul a fost gândit să apere mai întâi țările aliate de posibile atacuri ale unor state imprevizibile, cum sunt Iranul și Coreea de Nord.

„România pleacă de la premisa că este membră NATO. Scutul de la Deveselu face parte din sistemul de apărare balistică al NATO, în care managementul controlului este al Alianței Nord-Atlantice”, a subliniat generalul Bălăceanu.

Virgil Bălăceanu consideră că România trebuie să țină cont de parteneriatul strategic cu SUA, dar și să ia în calcul dialogul pe care îl propune UE. În opinia lui, Uniunea Europeană rămâne un negociator important pentru o soluție pașnică și pentru evitarea înarmării nucleare a Iranului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău