Gazul românesc va ajunge în R.Moldova cel mai probabil în 2021 (Mold-street)

  • 01 Iulie 2019 08:23
Gazul românesc va ajunge în R.Moldova cel mai probabil în 2021 (Mold-street)

Contrucția și darea în exploatare a interconexiunilor gaziere care vor permite României să livreze gaze în Republica Moldova va fi realizată abia peste doi ani, adică în anul 2021, arată un document al operatorului sistemului de transport gaze Transgaz, companie controlată de statul român prin Ministerul Economiei.

E vorba de „Planul de Dezvoltare a Sistemului Național de Transport gaze naturale în perioada 2019 – 2028”, ce urmează a fi aprobat pe 29 iulie 2019, de acționarii Transgaz, pentru transmitere spre aprobare Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei din România, scrie mold-street.com.

Interconexiunea va fi gata cel mai probabil în 2021

Planul prevede investiții până în 2027, estimate la aproximativ 4,03 miliarde euro în mai multe proiecte de construcție și modernizare a sistemului gazier din România și a unor interconexiuni cu statele vecine.

În document atenția specială este atrasă proiectului conductei BRUA, menit să majoreze capacitatea de export de gaze naturale a României la 1,75 miliarde metri cubi pe an către Ungaria și 1,5 miliarde metri cubi spre Bulgaria și aflat sub lupa Comisiei Europene, care asigură un grant de circa 180 milioane euro pentru finanțarea sa. Faza I a acestuia se amână cu încă un an, arată Planul.

Pentru Republica Moldova cel mai important este componenta - „Dezvoltări ale sistemului național de transport în zona de Nord-Est a României în scopul îmbunătățirii aprovizionării cu gaze naturale a zonei precum și a asigurării capacităților de transport spre Republica Moldova”. 

E vorba de construcția a două gazoducte (Onești-Gherăești și Gherăești-Lețcani) și a două stații de comprimare în România, "care să asigure presiunea necesară și capacitatea de transport de 1,5 miliarde metri cubi pe an în punctul de interconectare dintre sistemele de transport gaze naturale ale României și Republicii Moldova".

Acestea sunt necesare pentru ca metanul din România să poată ajunge la hotarul moldo-român și mai departe prin viitoarea conductă Ungheni-Chișinău, și în Republica Moldova.

Valoarea acestor lucrări trece de 174 milioane de euro și pentru care Uniunea Europeană, prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) a alocat anul trecut circa 46,3 milioane de euro.

Potrivit Transgaz punerea în funcțiune a acestor conducte și stații nu este posibilă în anul 2019 și se estimează că aceasta va fi posibil peste doi ani, în 2021.

De notat că în ultimii 10 ani am avut parte de promisiuni numeroase privind relaizarea interconexiunii gazire moldo-române: de la Vlad Filat, la Iurie Leancă, Chiril Gabuirici și Pavel Filip. Nici una nu s-a adeverit.

Anul trecut fostul ministru al Economiei Chiril Gaburici susținea că gazoductul Ungheni-Chișinău va fi gata în acest an, dar săptămâna trecută noul ministru Vadim Brânzan a menționat că ar exista anumite probleme birocratice în calea realizării acestuia, cu care se confruntă Transgaz și subsidiara sa din Moldova, Vestmoldtransgaz.

Ministrul nu a oferit însă detalii referitor la aceste probleme, dar a menționat că cei de la Transgaz ar fi promis că până la finele anului 2019 gazoductul va fi gata în proporție de 90%.

„Planul de Dezvoltare a Sistemului Național de Transport gaze naturale în perioada 2019 – 2028”, mai scoate la iveală și o altă problemă: Extracția de gaze din platoul continental al Mării Negre ce revine României va începe abia în anul 2021, dar va ajunge la cote ce să permită exportul metanului și mai târziu - în 2023.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
19
Fri
21
Sat
22
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău