Gazul natural s-ar putea ieftini cu peste 5%

  • 23 Noiembrie 2015 18:49
Gazul natural s-ar putea ieftini cu peste 5%

Gazul natural livrat populației s-ar putea ieftini cu peste 5 la suta ca urmare a anulării amendamentului la legislație care prevedea achitarea de către consumatori a prețului de tranzit al gazului pe teritoriul Republicii Moldova.

Astfel Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică are la dispoziție 15 zile pentru a se conforma hotărârii Parlamentului și a reduce tariful. Experții însă nu sunt atât de optimiști, deoarece la reexaminarea noului tarif, aceste costuri ar putea fi trecute la componenta cheltuieli de către furnizor, fapt ce va anihila ieftinirea prețului de achiziție a gazelor rusești.

După anularea ”amendamentului Furdui”, tariful la gazele naturale s-ar putea ieftini deoarece   consumatorii nu vor mai plăti suplimentar câte 800.000 de lei zilnic pentru a acoperi cheltuielile de transportare a gazelor spre unele țări din Europa. De această părere este președintele comisiei parlamentare economie buget și finanțe, Ștefan Creangă, potrivit căruia ANRE are la dispoziție 15 zile pentru a se conforma deciziei.

”Cu siguranță, odată ce va intra în vigoare acest proiect de lege, Agenția pentru Reglementare în Energetica va avea 15 zile pentru a revizui tarifele la gaze și respectiv tariful la gaz, pe care astăzi îl achită populația  se va micșora”, a declarat Ștefan Creangă.

Pe de altă parte, contabilul șef al ”Moldova Gaz”, Oleg Beșleagă, spune că anularea ”amendamentului Furdui” nu va avea consecință asupra tarifului final. Această componentă urmează să treacă la cheltuieli, în caz contrat furnizorul riscă să intre în faliment.

”Până la adoptarea unei noi metodologii nu poate fi vorba de excluderea prețului de transport din tarif. Noi nu putem accepta să fie diminuat costul gazelor. Este și așa unul mic, cu care înregistrăm pierderi. Suntem la un pas de faliment. Probleme o să avem noi și nu ANRE. Există o metodologie de calcul”, a declarat Oleg Beșleagă.

Experții vin și ei cu prognoze sumbre. Potrivit acestora, în curând am putea asista la noi majorări din cauza că de la 1 ianuarie 2016, ANRE va revizui tarifele, urmând să ia în considerare și devierile financiare, omise la examinarea prețurilor la resursele energetice de acum o săptămână.  Expertul economic, Ion Preașcă.

”Anularea ”amendamentului Furdui” a fost o decizie pozitivă. Totuși aceasta nu oferă o claritate în privința a ce taxe, cine le încasează și cum este reglementat tranzitul de gaze prin Republica Moldova. În mod normal tranzitul ar trebui să fie un serviciu separat, mai ales că în Parlament există o lege nouă cu privire la gazele naturale ce va oferi o mai bună claritate în domeniu. Nu cred că ANRE va reexamina tarifele la gaz până la adoptarea acestei legi, mai ales că au fost precedente când autoritatea de reglementare a micșorat tariful ca peste puțin timp să-l majoreze. Aceasta ar crea noi probleme, noi discuții și nemulțumiri în societate.  În 2016 vom beneficia de gaze mai ieftine, la un preț între 200 și 220$ pentru 1000 de metri cub. Chiar și în 2015, dacă nu s-ar fi depreciat leul, tarifele ar fi fost mai mici. Totuși, cel mai probabil vor urma noi majorări de tarife. Or, problema devierilor financiare de câteva miliarde de lei nu a fost soluționată. Totodată conducerea Agenției Naționale de Reglementare în Energetică a promis că va examina și include aceste devieri în calculul tarifelor din următorii ani. Așa că doar un miracol ne poate scăpa de noi majorări de tarife”, a declarat Ion Preașcă.

Șeful ANRE, Sergiu Ciobanu, nu a răspuns solicitărilor noastre de a comenta dacă instituția de reglementare are inclusă pe agendă o posibilă revizuire a tarifului la gazele naturale în viitorul apropiat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-3,37
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
5
Sun
2
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău