Gazprom vrea să exporte gaze spre Europa la prețuri mai ridicate

  • 11 Octombrie 2021 09:12
Gazprom vrea să exporte gaze spre Europa la prețuri mai ridicate

Grupul rus Gazprom a majorat prețul orientativ pentru exporturile sale de gaze naturale în 2021, indicând prudență față de volumele pe care le poate livra, în condițiile înrăutățirii crizei energetice din Europa, transmite Bloomberg, citat de AGERPRES.

Consolidarea stocurilor în Rusia este principala prioritate, a reiterat cel mai mare furnizor de gaze al Europei. Doar după reumplerea propriilor capacități de stocare până a finalul lui octombrie, compania va analiza potențiala creștere a exporturilor către Europa continentală, se arată în notele separate ale analiștilor de la Wood & Co. și BCS Global Markets, după un webinar cu șefii Gazprom.

Gazprom a majorat prețul orientativ pentru acest an al exporturilor sale de gaze naturale către Europa și Turcia la un interval de 295 - 330 dolari per 1.000 metri cubi, a scris Ildar Davletshin, șeful diviziei de cercetare din Rusia al Wood & Co.

Mitch Jennings, analist la Sova Capital, cu sediul în Moscova, a prezentat același interval de preț. Revizuirea perspectivei prețurilor medii ale Gazprom în regiune este o veste bună pentru investitorii companiei, indicând dividende mai ridicate.

Dar reprezentanții Wood & Co. și Sova Capital au spus de asemenea că Gazprom își menține estimarea sa conservatoare privind livrările anual de gaze spre Europa și Turcia, de 183 miliarde metri cubi.

Președintele rus Vladimir Putin a sugerat că exporturile de gaze rusești spre Europa ar putea atinge un nivel record în 2021, dar nu a specificat despre ce volume este vorba sau când vor începe.

Nu este neobișnuit ca Gazprom să ofere estimări prudente privind livrările, deoarece vânzările sale sunt extrem de dependente de vreme, atât în Rusia cât și în străinătate. Totuși, în ultimele zile compania a făcut tot posibilul pentru a reitera că își îndeplinește toate obligațiile contractuale și are ca obiectiv majorarea exporturilor ori de câte ori este posibil.

Prețurile europene de referință la gaze naturale au urcat cu peste 300% din ianuarie, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia și întreruperilor.

Creșterea prețurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani și este puțin probabil ca situația să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău