Gazprom vrea o cotă mai mare din piața europeană după exporturile record din 2018

  • 06 Februarie 2019 18:55
Gazprom vrea o cotă mai mare din piața europeană după exporturile record din 2018

Grupul rus Gazprom vrea să își majoreze cota pe piața de gaze naturale din Europa, după ce în 2018 exporturile sale au atins un nivel record, un director de la Gazprom precizând că gigantul rus se așteaptă la un declin al producției de gaze a Europei combinat cu o creștere a cererii, informează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Elena Burmistrova, responsabilă pentru exporturile Gazprom, a declarat marți că grupul rus va fi în măsură să acopere declinul producției de gaze naturale în Uniunea Europeană, în principal producția realizată la câmpul Groningen din Olanda, odată cel mai mare câmp de gaze naturale din Europa. "Producția din Marea Nordului este și ea în scădere...Astfel, se face loc liber pentru gazele naturale rusești", a spus Elena Burmistrova la conferința European Gas organizată la Viena.

Agenția Internațională a Energiei estimează la rândul său că producția de gaze naturale a Uniunii Europene se va reduce la jumătate până în 2040.

De peste 50 de ani Rusia livrează gaze naturale Europei prin gazoducte care fac legătura cu câmpurile sale de gaze din Siberia și nordul Rusiei. Moscova mizează foarte mult pe piața europeană în condițiile în care vânzările Gazprom sunt responsabile pentru 5% din PIB-ul Rusiei, evaluat la 1.600 miliarde de dolari.

Burmistrova a mai spus că Gazprom face eforturi pentru a-și majora cota de piață în Europa, unde compania generează două treimi din vânzările sale de gaze. "Potrivit estimărilor preliminare, cota noastră în Europa a fost de 34% în 2017, iar în 2018 este posibil să fi crescut până la aproximativ 35%", a spus Burmistrova.

Vânzările de energie ale Rusiei au devenit un subiect politizat după anexarea peninsulei Crimeea în 2014, acuzațiile de implicare în alegerile prezidențiale americane din 2016 și atacul cu gaz neurotoxic din Marea Britanie. Cu toate acestea, anul trecut grupul rus Gazprom a evitat plata unei amenzi consistente după ce a ajuns la un acord cu Comisia Europeană pentru a-și reforma structura de preț și a permite rivalilor să dobândească un cap de pod în Europa de Est.

Burmistrova a subliniat că Gazprom nu vrea să pară prea "agresiv" în ochii europenilor cu planurile sale de a-și majora vânzările. "Nu ne-am fixat ca țină obținerea unei cote de 40-45% din piața europeană", a precizat Burmistrova.

Unele state europene, în special din Europa de Est, și-au exprimat unele îngrijorări față de creșterea puterii energetice a Rusiei. Cu toate acestea managerul Gazprom a spus că firma rusă s-a dovedit un furnizor de încredere de gaze naturale iar exporturile sale în Europa nu vor ave de suferit de pe urma chestiunilor politice.

Însă planurile de export ale Gazprom ar putea fi afectate de creșterea producției de gaze de șist în SUA precum și de planurile președintelui Donald Trump privind vânzarea de către SUA a unor cantități mari de gaze naturale lichefiate în Europa. De exemplu, în perioada ianuarie-octombrie 2018, livrările de gaze naturale lichefiate din SUA în Europa s-au ridicat la 3,23 milioane tone, comparativ cu 0,7 milioane tone în perioada similară a lui 2017.

Cu toate acestea, Burmistrova a minimalizat pericolul reprezentat de gazele naturale lichefiate din SUA pentru poziția dominantă de care se bucură gazele naturale rusești pe piața din Europa. "Vom fi întotdeauna competitivi în raport cu gazele naturale lichefiate din SUA", a spus Burmistrova.

Conform cifrelor publicate anterior de Gazprom, exporturile de gaze naturale rusești spre Europa au stabilit un nou record în 2018, în pofida tensiunilor diplomatice și a dorinței Uniunii Europene de a-și reduce dependența de Rusia. Directorul general de la Gazprom, Alexei Miller, a anunțat la finele anului trecut că în 2018 grupul și-a majorat producția de gaze naturale cu 5,4% până la 497,6 miliarde metri cubi în timp ce exporturile spre Europa și Turcia au crescut cu 3,4% până la 201 miliarde metri cubi.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău