Gazprom subvenționează PIB-ul regiunii transnistrene

  • 10 Aprilie 2013 10:31
Gazprom subvenționează PIB-ul regiunii transnistrene

Adevărul relevă că Jumătate din PIB-ul regiunii separatiste se formează grație subvențiilor de la gigantul rus al gazelor.

Produsul Intern Brut (PIB) din regiunea separatistă a constituit în 2012 un miliard de dolari, în creștere cu 4,2% față de 2011. Dar numai pe hârtie, pentru că în realitate situația e cu totul alta. O demonstrează chiar o analiză efectuată de un oficial de la Tiraspol, care arată că, de fapt, PIB-ul regiunii este e de două ori mai mic decât cel anunțat oficial. Potrivit calculelor efectuate de Alexei Țurcan, valoarea subvențiilor de la Gazprom se ridică în anul 2011 la 4,97 miliarde de ruble transnistrene, ceea ce reprezintă circa 48% din PIB-ul nominal pentru acest an.

Deja al doilea an consecutiv, politicienii fac un adevărat tămbălău din sesiunea de Bacalaureat, comentează Adevărul. Vara trecută, decizia de a colabora cu ofițerii anticorupție l-a costat pe Mihail Șleahtițchi fotoliul de ministru. S-ar putea ca și inițiativa din acest an - de a instala camere video și aparate de bruiaj - să fie implementată prost, moldovenește, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să încercăm. Mai ales că toată lumea recunoaște că avem note umflate și prea mulți mediocri care termină o facultate. Altfel, riscăm ca acești elevi intangibili să perpetueze toate procedeele învățate în școală.

Adevărul prezintă poveștile a trei moldoveni care învață la cele mai prestigioase universități din Marea Britanie. Ei au vorbit despre experiența lor și deosebirile dintre sistemul de învățământ din Regat și cel de acasă.

Topurile elitelor sunt oglinda societății, comentează Timpul topul Zece pentru Moldova, al televiziunii Publika, care l-a desemnat pe Vladimir Voronin politicianul anului și pe fiul acestuia businessmanul anului. Judecând despre ceea ce s-a văzut în oglindă, publicația deduce că avem o societate dezinformată, cu adânci reflexe patriarhale, inhibată, care privește în urmă, nu înainte. De aceea și modelele pe care și le-a ales sunt bătute de bruma bătrâneții. Un rol decisiv în crearea politicianului Voronin l-a avut presa, în primul rând, televiziunile. În goană după rating și senzațional de mai bine de 10 ani reporterițele de la unele televiziuni îl urmăresc peste tot pe Voronin mediatizându-i orice pârț. Televiziunile astfel creează notorietăți, fie și fără de conținut.

Timpul publică confesiunile unui dependent de droguri. A fost „legumă” și a redevenit om. Marijuana, hașiș, amfetamină, heroină și dezintoxicare...  Aceasta este calea pe care a urmat-o un fost dependent de droguri.  Victima narcoticelor consideră că tot controlul asupra drogurilor este menținut de poliție. Să vrea statul, în 24 de ore, în Moldova nu ar fi niciun punct de distribuire a heroinei, spune tânărul. Totul  se aduce prin poliție și se fac bani mari pe aceste droguri. El susține că dealerul său avea câte zece clienți și de pe fiecare făcea zilnic câte 50$. Numai în sectorul Botanica sunt 20 de puncte de comercializare a heroinei, citim în Timpul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Tue
20
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău