Gazprom și Wintershall au finalizat schimbul de active

  • 01 Octombrie 2015 11:50
Gazprom și Wintershall au finalizat schimbul de active

Grupul rus Gazprom și compania germană Wintershall, o divizie de petrol și gaze a grupului BASF, au anunțat joi, 1 octombrie, că au finalizat acordul privind schimbul unor active, transmite Reuters.

În urma acestui acord, firma germană a renunțat la operațiunile de stocare și tranzacții de gaze naturale iar Gazprom și-a majorat până la 100% participația pe care o va deține la companiile europene de stocare și trading de gaze naturale WINGAS, WIEH și WIEE. În plus, grupul rus a primit și o participație de 50% la compania Wintershall Noordzee B.V., cu operațiuni în explorarea și producția de hidrocarburi în Marea Nordului.

WIEE are legătură și cu România întrucât companiile românești nu au contracte de import încheiate direct cu Gazprom, ci cu două firme intermediare: Imex Oil, o subsidiară a grupului rus Conef, și WIEE, un joint-venture între Gazprom și nemții de la Wintershall.

În schimb, Wintershall a primit o participație de 25,01% la două perimetre de gaze naurale din Siberia Occidentală. Cele două perimetre, dezvoltate în comun de Gazprom și Wintershall, au resurse totale de hidrocarburi de 274 miliarde metri cubi de gaze naturale și 74 milioane tone de condensat. Un plafon anual de producție de cel puțin opt miliarde metri cubi de gaze naturale este așteptat de la cele două perimetre iar producția este programată să înceapă în 2018.

Directorul Gazprom, Alexei Miller, a apreciat că întărirea poziției companiei rusești pe piața europeană de stocare și vânzare de gaze naturale va garanta o aprovizionarea stabilă a consumatorilor.

Grupul rus Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, iar jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău