Gazprom raportează primele pierderi trimestriale de după 2015 ca urmare a scăderii cererii de gaze în Europa

  • 15 Iulie 2020 10:48
Gazprom raportează primele pierderi trimestriale de după 2015 ca urmare a scăderii cererii de gaze în Europa

Grupul rus Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, a raportat marți pierderi consistente pentru primul trimestru al acestui an, în condițiile în care pandemia de coronavirus a redus cererea de gaze naturale și prețurile, informează Financial Times și Agerpres.

În perioada ianuarie-martie 2020, Gazprom a înregistrat pierderi nete de 116,2 miliarde de ruble (1,6 miliarde de dolari), comparativ cu un profit net de 535,9 miliarde de ruble în perioada similară a anului trecut. Acestea sunt primele pierderi trimestriale înregistrate de Gazprom după cele din trimestrul al treilea 2015.

Pe măsură ce uzinele și birourile s-au închis pentru a respecta măsurile de carantină, vânzările de gaze spre Europa și China au scăzut cu 17% în timp ce prețul mediu de comercializare s-a redus cu 36% până la 10.800 de ruble (152 de dolari) pentru 1.000 de metri cubi, astfel că în primul trimestru veniturile Gazprom s-au redus cu un sfert până la 1.700 miliarde de ruble (24,4 miliarde de dolari).

"Condițiile externe în care Gazprom și întreaga industrie operează în 2020 sunt considerate de analiști ca fiind extrem de nefavorabile", a spus vicepreședintele Gazprom, Famil Sadygov. Acesta a subliniat însă că pierderile din primul trimestru sunt în principal "pe hârtie" și se datorează unor diferențe semnificative de curs de schimb. "În aceste condiții, rezultatele financiare înregistrate de companie în primul trimestru nu pot fi considerate rele. Am generat un flux de numerar pozitiv și am ținut povara datoriei la un nivel confortabil", a adăugat Sadygov.

Ronald Smith, director la firma BCS Global Markets, spune că deși rezultatele Gazprom sunt în linie cu așteptările, compania ar trebui să se aștepte la o perioadă dificilă în lunile următoare. "Situația de pe piața europeană a gazelor este dezastruoasă cu o scădere dramatică a prețurilor și volumelor. Pe scurt, al doilea și al treilea trimestru din 2020 vor fi, probabil, cele mai proaste trimestre pentru veniturile înregistrate de Gazprom din exporturile de gaze spre Europa din ultimii 15 ani", susține Ronald Smith.

Cu toate acestea, un oficial din conducerea Gazprom a spus că grupul și-a lăsat nemodificat prognozele privind exporturile de gaze la 166-167 miliarde metri cubi în 2020. Directorul de departament la Gazprom Export, Andrei Zotov a spus că prognozele companiei pentru prețul gazelor în Europa au rămas și ele nemodificate.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău