Gazprom oprește total tranzitul de gaze prin Nord Stream din cauza unor scurgeri de ulei / Comisia Europeană susține că gazoductul a fost închis sub pretexte false

  • 03 Septembrie 2022 08:52
Gazprom oprește total tranzitul de gaze prin Nord Stream din cauza unor scurgeri de ulei / Comisia Europeană susține că gazoductul a fost închis sub pretexte false

Grupul rus Gazprom a anunțat vineri oprirea completă a tranzitului de gaze prin gazoductul Nord Stream din cauza unor scurgeri de ulei detectate în timpul lucrărilor de mentenanță la unica stație de comprimare aflată încă în funcțiune, relatează agenția EFE. Comisia Europeană a acuzat gigantul rus Gazprom că a oprit furnizarea de gaze prin conducta Nord Stream din Marea Baltică către Germania folosind pretexte false, relatează dpa.

"Până când nu se elimină defecțiunea de funcționare a echipamentului, tranzitul de gaze prin gazoductul Nord Stream rămâne complet suspendat", a anunțat Gazprom pe contul de Telegram.

Anunțul a fost făcut cu o zi înainte de data când grupul rus trebuia să reia furnizarea în Europa prin gazoduct - care deja opera la doar 20% din capacitate- după finalizarea celor trei zile de lucrări de mentenanță la o turbină a stației de comprimare.

"Anunțul Gazprom din această după-amiază că închide din nou (Nord Stream) sub pretexte false este o altă confirmare a nefiabilității sale ca furnizor", a scris vineri seara pe Twitter un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

"Este, de asemenea, o dovadă a cinismului Rusiei, deoarece preferă să arunce gaze în loc să onoreze contracte", a precizat sursa citată.

Potrivit producătorului de turbine Siemens Energy o scurgere de petrol nu justifică din punct de vedere tehnic oprirea gazoductului Nord Stream, decisă de Gazprom după descoperirea unor astfel de scurgeri într-o turbină.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:6,17 m/s
Sat
15
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău