Gazprom menține nemodificate estimările privind exporturile de gaze naturale către Europa și Turcia

  • 25 Octombrie 2021 16:59
Gazprom menține nemodificate estimările privind exporturile de gaze naturale către Europa și Turcia

Exporturile de gaze naturale ale Gazprom în Europa și Turcia ar putea ajunge la 183 miliarde de metri cubi (bcm) până la finalul anului, a anunțat luni Elena Burmistrova, șeful diviziei de export a grupului rus Gazprom, confirmând precedenta estimare, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Compania rusă de stat, care furnizează Europei peste o treime din gazele de care are nevoie, beneficiază de pe urma creșterii record a prețurilor la gaze naturale pe piața europeană, din cauza livrărilor restrânse.

Într-o declarație acordată revistei grupului rus, Elena Burmistrova a adăugat că Gazprom a livrat Chinei o cantitate de gaze naturale de 7,1 bcm în primele nouă luni din 2021.

Săptămâna trecută, Gazprom anunța că se așteaptă la venituri record anul acesta, în urma majorării prețurilor gazelor în Europa, și a anunțat înființarea până la finalul anului a unui fond de gestionare a riscurilor, evaluat la 726 miliarde de ruble (10 miliarde de dolari).

În acest an, câștigurile de bază ale Gazprom ar urma să depășească 45 miliarde de dolari, iar fluxul de numerar va fi pozitiv, în pofida nivelului ridicat al dividendelor.

Board-ul companiei a menținut nemodificat programul de investiții, la 1.190 miliarde de ruble, inclusiv cheltuieli de capital în valoare de 1.020 miliarde de ruble. Bugetul Gazprom se bazează în 2021 pe un preț mediu al gazelor de 269,60 dolari per 1.000 metri cubi la contractele de furnizare pe termen lung cu consumatorii europeni.

De asemenea, Gazprom a informat că fondul său de rezervă, menit să controleze riscurile, "furnizează fiabilitatea necesară către buget și reziliență la volatilitatea mediului extern".

Cotațiile la gaze naturale au atins luna aceasta noi recorduri istorice pe piața de referință din Europa, pe măsură ce impactul majorării costurilor la energie s-a răsfrânt asupra piețelor de acțiuni și obligațiuni.

Conform analiștilor, Europa începe sezonul de iarnă cu cel mai redus nivel al stocurilor de gaze din mai mult de un deceniu, ceea ce sporește temerile privind fiabilitatea furnizărilor pe timp de iarnă.

Rusia, a cărei producție de gaze și exporturi spre UE sunt deja aproape de un nivel record, a informat că trebuie să finalizeze umplerea capacităților interne de stocare înainte de a majora livrările pe piața spot din Europa. Guvernul rus a anunțat că intenționează să finalizeze umplerea capacităților interne de stocare până la finalul acestei luni.

Vicepremierul rus Alexander Novak a reiterat săptămâna trecută că nimeni din Europa nu a cerut Rusiei să trimită o cantitate suplimentară de gaze pentru a calma creșterea prețurilor gazelor pe piața spot.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Nori împrăștiați
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Mon
15
Tue
12
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău