Gazprom iese din afacerile sale din Germania

  • 01 Aprilie 2022 16:00
Gazprom iese din afacerile sale din Germania

Grupul rus Gazprom a anunțat vineri că va ieși din afacerile sale din Germania, din cauza disputelor dintre cele două țări create de insistența Moscovei privind plata în ruble pentru gazele naturale livrate de Rusia, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Deocamdată nu este clar cum anume va afecta această decizie livrările de gaze rusești, de care Germania depinde pentru aproximativ 40% din necesarul său.

Gigantul energetic controlat de statul rus a precizat că și-a încheiat participația la firma Gazprom Germania GMBH și toate activele sale, inclusiv Gazprom Marketing & Trading Ltd. Firma rusească nu a oferit alte detalii sau explicații.

Anterior, însă, cotidianul financiar german Handelsblatt a publicat un articol conform căruia Ministerul german al Economiei analiza posibilitatea de a expropria subsidiarele Gazprom și Rosneft din Germania, pe fondul îngrijorărilor referitoare la securitatea aprovizionării cu energie. În replică, Kremlinul a avertizat vineri că o astfel de măsură ar constitui o încălcare a legislației internaționale.

Firma Gazprom Germania are sediul la Berlin și singurul său acționar este Gazprom Export, o subsidiară deținută în totalitate de grupul Gazprom. Această entitate germană are subsidiare în mai multe țări precum Elveția și Cehia. Printre principalele sale domenii de afaceri sunt stocarea, tranzacționarea și furnizarea de gaze naturale și combustibili pentru transportul rutier și sectorul de shipping, controlând o rețea de benzinării în Germania și Cehia.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin a semnat joi un decret conform căruia cei care cumpără gaze naturale rusești trebuie să plătească în ruble. Germania a respins această modificare a prevederilor contractuale iar ministrul german al Economiei a avertizat că nu va fi "șantajat" de Putin.

Companiile românești nu au contracte de import încheiate direct cu Gazprom, ci cu două firme intermediare: Imex Oil, o subsidiară a grupului rus Conef, și WIEE, un joint-venture între Gazprom și nemții de la Wintershall. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău