Gazprom avertizează asupra riscurilor cu care se confruntă construcția gazoductului Nord Stream 2

  • 19 Ianuarie 20:20
Gazprom avertizează asupra riscurilor cu care se confruntă construcția gazoductului Nord Stream 2

Grupul rus Gazprom a recunoscut, în prospectul unei emisiuni de euro-obligațiuni consultat de Reuters, că există riscuri ca proiectul gazoductului Nord Stream 2 să fie suspendat sau anulat, din cauza presiunilor politice, scrie Agerpres.

Gazoductul Nord Stream 2 reprezintă o investiție de 9,5 miliarde de euro (11,6 miliarde de dolari), finanțată jumătate de Gazprom și jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall Dea, Engie, Uniper și Shell). Nord Stream 2 va permite dublarea capacității de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale rusești va ajunge direct în Germania prin Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

"În timp ce implementam proiectele noastre internaționale majore, cum ar fi gazoductul Nord Stream 2, ne-am confruntat și ne-am putea confrunta în continuare cu riscuri asociate cu modificarea condițiilor politice în diverse regiuni care au legătură cu astfel de proiecte", informează Gazprom.

"În circumstanțe excepționale, inclusiv ca urmare a presiunilor politice, astfel de modificări ar putea avea ca rezultat suspendarea sau renunțarea la proiect", avertizează producătorul rus de gaze naturale.

Gazprom este o companie publică și este obligată să-i informeze pe investitori în legătură cu potențialele riscuri în prospectul unei emisiuni de eurobonduri, înaintea lansării pe piață.

Dacă Nord Stream 2 va fi suspendat sau anulat, Gazprom s-ar putea confrunta cu pretenții financiare din partea contractorilor.

"S-ar putea să ni se ceară plata unor compensații, inclusiv pagube, penalități, taxe de reziliere și alte plăți. De asemenea, este posibil să înregistrăm provizioane semnificative legate de investițiile noastre", informează Gazprom.

Anterior, Reuters a dezvăluit că Departamentul de Stat al SUA a avertizat recent companiile europene pe care le suspectează că ajută Rusia în construcția gazoductului Nord Stream 2 că riscă sancțiuni. Potrivit unui diplomat american, Departamentul de Stat se pregătește să publice un raport cu privire la companiile despre care crede că ajută la construcția conductei ce pornește din Rusia și ajunge până în Germania. Printre companiile care ar putea fi menționate în raport sunt firme de asigurări, cele care ajută la instalarea conductei submarine sau cele verifică echipamentul de construcție, a mai spus sursa.

Consorțiul Nord Stream 2 AG a anunțat săptămâna trecută că lucrările pregătitoare pentru finalizarea tronsonului de conductă dintre Germani și Danemarca vor fi reluate în curând, având în vedere cele mai recente decizii ale Autorității maritime din Danemarca. Aceasta a informat transportatorii maritimi că o zonă de interdicție va fi instituită în zona Bornholm pentru nava Fortuna specializată în amplasarea de conducte submarine, care va fi asistată de nave de construcție și aprovizionare. Nord Stream 2 AG intenționează să finalizeze lucrările de construcție la acest tronson în prima jumătate a lui 2021.

Conducta, unul dintre cele mai importante proiecte ale Rusiei în Europa, a stârnit tensiuni între Washington și Moscova. Administrația Trump, care se opune Nord Stream 2, ce ar priva Ucraina de taxe de tranzit profitabile, afirmă că o astfel de conductă ar crește dependența economică și politică a Europei față de Rusia.

Gazprom a oprit construcția Nord Stream 2 timp de un an după sancțiunile SUA din decembrie 2019. Lucrările au fost reluate, în timp ce compania speră să finalizeze conducta Nord Stream 2 sub Marea Baltică pentru a dubla capacitatea liniei existente. Proiectul este finalizat în proporție de 90% cu doar o porțiune de 100 km în apele adânci din largul Danemarcei rămasă să fie terminată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
2
Nori împrăștiați
Umiditate:75 %
Vint:7,2 m/s
Sun
3
Mon
4
Tue
1
Wed
0
Thu
1

Curs oficial BNM 06 Martie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.1524 -0.0000
USD 17.5751 -0.0000
RON 4.3335 -0.0000
UAH 0.6337 -0.0000
RUB 0.2386 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău