Rușii ard gazul pe care ar fi trebuit să-l exporte în Germania

  • 27 August 2022 17:32
Rușii ard gazul pe care ar fi trebuit să-l exporte în Germania

Federația Rusă arde gazul necomercializat, în timp ce exporturile către UE s-au redus drastic. Flacăra uriașă este vizibilă din Finlanda și poluează mediul, relatează MOLDPRES cu referire la Digi24.

Gazprom a anunțat vineri că are capacitățile interne de stocare pline în proporție de 91,4 la sută. Exporturile gigantului rus au scăzut drastic, cu peste o treime, iar experții spun că neavând unde să mai stocheze producția, Gazprom este nevoit să ardă zilnic o parte din gaze.

Gazprom a calculat că prețurile la gaze în Europa ar putea crește iarna aceasta cu 60 la sută, la peste 4.000 dolari per 1.000 metri cubi, întrucât exporturile și producția sa continuă să scadă, din cauza sancțiunilor occidentale. Exporturile de gaze din Rusia, principalul furnizor al Europei, s-au situat la un nivel redus anul acesta. În Ucraina un gazoduct a fost închis în momentul în care Rusia a invadat această țară.

După aplicarea sancțiunilor occidentale, s-au creat blocaje ale gazoductului Nord Stream 1, prin care Rusia furnizează gaz în special Germaniei, din cauza unei dispute privind echipamentul folosit. În consecință, prețul gazelor a crescut. În primăvară, la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință pentru gazul natural în Europa, cotațiile au atins nivelul record de aproape 335 de euro pentru un Megawatt oră (MWh). Per total, exporturile de gaze ale Gazprom au scăzut cu 36,2%, la 78,5 miliarde metri cubi, în perioada ianuarie - 15 august, în timp ce producția a înregistrat un declin de 13,2%, la 274,8 miliarde metri cubi, față de anul precedent, se arată în comunicatul companiei ruse.

Ecologiștii au declarat vineri că Rusia arde în atmosferă cantități mari de gaze naturale, în apropierea frontierei cu Finlanda, în timp ce își reduce drastic volumele exportate către Uniunea Europeană. Experții spun că aceasta ar putea fi o strategie tocmai pentru ca Moscova să determine artificial o creștere a prețului gazului pe piața spot, însă confruntată cu o supraproducție, compania Gazprom nu va putea aplica această stratagemă prea mult timp.

Experți ai firmei de consultanță Rystad din Norvegia spun că rușii provoacă un adevărat dezastru ecologic, arzând zilnic circa 0,5 la sută din necesarul de gaze al UE. Flacăra este vizibilă în imagini surprinse din satelit la stația de comprimare Portovaia de la gazoductul Nord Stream 1, care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică. În ultimele săptămâni, Rusia a redus tranzitul gazelor prin conducta respectivă la 20 la sută din capacitate și intenționează să întrerupă complet livrarea timp de trei zile, săptămâna viitoare, invocând motive legate de întreținerea turbinelor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău