Gazprom anunță o nouă reducere drastică a livrărilor de gaze către Europa

  • 25 Iulie 2022 19:19
Gazprom anunță o nouă reducere drastică a livrărilor de gaze către Europa

Gigantul rus Gazprom a anunțat luni că va reduce drastic livrările de gaze către Europa prin gazoductul Nord Stream, la 33 de milioane de metri cubi pe zi începând de miercuri, invocând necesitatea mentenanței unei turbine, potrivit Le Monde.

„Capacitatea de producție a stației de comprimare Portovaya va trece la 33 de milioane de metri cubi pe 27 iulie, la ora 7 dimineața”, a precizat Gazprom pe contul său de Telegram. Aceasta reprezintă aproximativ 20% din capacitatea conductei, în timp ce în prezent este utilizată doar 40% din aceasta, scrie G4Media.

Rusia a redus deja volumul livrărilor sale de două ori în luna iunie, susținând că gazoductul nu poate funcționa în mod normal fără o turbină care era în reparații în Canada și care nu s-a întors în Rusia din cauza sancțiunilor occidentale impuse în urma atacului Rusiei asupra Ucrainei. De atunci, Germania și Canada au fost de acord să aducă echipamentul înapoi în Rusia, dar turbina nu a fost încă livrată.

Pentru Berlin, aceasta este o decizie „politică” și un „pretext” pentru a pune presiune asupra Occidentului în contextul conflictului din Ucraina. Președintele rus Vladimir Putin avertizase că, dacă țara sa nu primește turbina lipsă, gazoductul va funcționa la 20% din capacitatea sa începând din această săptămână, din cauza viitoarelor lucrări de întreținere a unei a doua turbine.

Conducta Nord Stream, despre care Gazprom spune că are o capacitate de 167 de milioane de metri cubi pe zi, leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică. Gazoductul este strategic pentru aprovizionarea cu gaze a europenilor, care sunt puternic dependenți de resursele energetice rusești.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău