Gazprom a oprit livrările către Italia

  • 01 Octombrie 17:21
Gazprom a oprit livrările către Italia

Gazprom a suspendat total livrările de gaz pentru ziua de sâmbătă către Eni, invocând 'imposibilitatea de a transporta gazul prin Austria', a anunțat gigantul italian în domeniul hidrocarburilor, transmite AFP, citată de Agerpres.

”Gazprom ne-a comunicat că nu poate confirma livrarea volumelor cerute pentru astăzi (sâmbătă, n.red.), invocând imposibilitatea de a transporta gazul prin Austria”, a indicat Eni.

În această sâmbătă, 'în consecință, fluxurile de gaz rusesc destinate Eni prin punctul de intrare de la Tarvisio vor fi nule', a precizat Eni într-un comunicat.

Cea mai mare parte a gazului rusesc livrat Italiei trece prin Ucraina, prin intermediul gazoductului TAG care ajunge la Tarvisio, în nordul țării, la frontiera cu Austria. Conform unui purtător de cuvânt al Eni, citat de agenția italiană GI,

”Gazprom afirmă că nu este în măsură să respecte regulile necesare pentru a obține serviciul de repartiție a gazului în Austria acolo unde ar trebui să-l livreze, în condițiile în care ne rezultă că Austria continuă să primească gaz la punctul de livrare la frontiera slovaco-austriacă”.

”Lucrăm pentru a verifica împreună cu Gazprom dacă este posibil să fie reactivate fluxurile spre Italia”, a adăugat el.

Exporturile de gaz rusesc spre Europa sunt în scădere constantă de la începutul sancțiunilor împotriva Rusiei. În urma invadării Ucrainei de către Rusia, ENI a anunțat la începutul lunii martie cedarea părții sale de 50% din gazoductul Blue Stream, pe care îl controlează la egalitate cu gigantul rus Gazprom.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
4,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sat
9
Sun
11
Mon
7
Tue
0
Wed
-4
Arhivă Radio Chișinău