Gazoductul Ungheni-Chișinău revine în actualitate | Peste 40 de milioane de EURO, anunțate în doar două săptămâni

  • 10 Octombrie 2016 02:16
Gazoductul Ungheni-Chișinău revine în actualitate | Peste 40 de milioane de EURO, anunțate în doar două săptămâni

După o perioadă îndelungată în care extinderea gazoductului Iași-Ungheni spre Chișinău a rămas în afara atenției publice, în ultimele două săptămâni a fost anunțată disponibilitatea de finanțare a acestui proiect cu peste 40 de milioane de euro.

La sfârșitul lunii septembrie, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și-a anunțat disponibilitatea de a acorda 41 de milioane de euro pentru extinderea gazoductului, iar zilele trecute Guvernul României a decis să acorde Republicii Moldova o finanțare nerambursabilă de 550.000 de euro, în vederea elaborării proiectului tehnic detaliat pentru construcția construcția acestuia. 

BERD a anunțat pe pagina sa oficială că a inițiat colaborarea cu mai mulți parteneri în pregătirea proiectului, inclusiv cu Uniunea Europeană, Comunitatea Energetică, Banca Europeană pentru Investiții și Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională.

Construcția gazoductului Iași-Ungheni și extinderea către Chișinău au fost amânate de mai multe ori. Lucrările de construcție au început oficial la 27 august 2013, deși discuțiile demaraseră cu mai mulți ani în urmă. Autoritățile promiteau că lucrările vor dura 3-4 luni și Moldova ar fi trebuit să primească gaz din România până la sfârșitul acelui an. Republica Moldova a început să importe oficial gaz din România abia în martie 2015, câte un milion de metri cubi anual, deși inițial se vorbea de 50 de milioane. La lansarea gazoductului, la 27 august 2014 autoritățile declarau că extensia până la Chișinău va fi construită până la sfârșitul anului 2016. Mai apoi, termenul a fost aamânat pentru 2018, acum vorbindu-se despre 2019

Între timp, și costul proiectului a crescut. Inițial se vorbea de 50-60 de milioane de euro, apoi s-a ajuns la 70-80 de milioane, ca acum să se vehiculeze cifra de aproximativ 100 de milioane de euro.

Gazoductul Iași-Ungheni interconectează rețele de gaz din România și Republica Moldova și a fost inaugurat la 27 august 2014. La moment, Republica Moldova, în virtutea parametrilor tehnici existenți, importă prin acest gazoduct peste 1,1 milioane de metri cubi de gaze naturale din România. După construcția fazei a doua a gazoductului până la Chișinău, acesta va avea o capacitate maximă de transportare de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,03 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău